Ugrás a tartalomra

A romák kulturális értékeikkel nemzeti kincsünket gyarapítják

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 09. kedd 21:04
Miskolc önkormányzata, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat és az Episztémé Egyesület hétfőn először ünnepelte együtt a Nemzetközi Roma Világnapot a városháza dísztermében.
Fotó: Osztie Tibor

A Nemzetközi Roma Nap ráirányítja a figyelmet a romák által őrzött hagyományokra, a romák mindennapi életben betöltött szerepére és értékteremtő képességére. Varga Andrea Miskolc alpolgármestere az eseményt köszöntő beszédében azt mondta, hogy a romák a meglévő szociális és gazdasági hátrányaik ellenére kulturális, történeti és nyelvi értékeikkel nemzeti kincsünket gyarapítják. Van mire és van kikre büszkék lennünk, hiszen vannak közöttük kimagasló eredményeket elért sportolók, zenészek, képzőművészek, színészek, tudósok, közéleti személyiségek, a történelem viharos időszakaiban a magyarságukat vállaló és közös nemzetünkért kiálló roma hősök. Az alpolgármester rámutatott, hogy Miskolcon is nagyon sok kiemelkedő fiatal és felnőtt roma tehetség él, akikkel mindannyian együtt építjük Miskolcot. Épp ezért a Roma Kultúra Napja a többségi társadalomnak is ünnep kell, hogy legyen. Kiemelte: nagyon büszke arra, hogy a két önkormányzat és az Episztémé Egyesület együtt ünnepelheti ezt a napot, mert egy olyan kultúrának tiszteleghetnek együtt, amely évszázadokon át része a magyar és az európai kultúrának        .

Magyarországon több mint 600 éve élnek romák, akik azóta képezik szerves részét a társadalomnak, kezdte ünnepi beszédét Lakatos Ernő, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Ismertetése szerint a miskolci cigányságról már a tizenhetedik századtól léteznek feljegyzések. A családi legendáriumok számos történetet őriznek arról, hogy a romák miként vettek részt a honvédő csatákban. Az ősök többsége kovács és mezőgazdasági eszközkészítő volt. Emlékeztetett, hogy a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat 1994-ben alakult. Majd azt mondta, véleménye szerint a szövegkörnyezettől függ az, hogy romának vagy cigánynak lehet-e szólítani a romákat. Beszéde végén reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a miskolci önkormányzat még számos közös rendezvényt tarthat majd meg a jövőben. Ezzel is biztosítva a társadalmi csoportok összetartását.  

Mocsári László képgalériája

Dr. Gulyás Klára, az Episztémé Egyesület elnöke elmondta, hogy mind az egyesületnek, mind pedig a világnapnak az a célja, hogy bemutassa a roma kultúrát a többségi társadalomnak. Ebben az évben a Nemzetközi Roma Nap fő célcsoportja elsősorban a gyermek és ifjú korosztály, illetve a pedagógus közösség azért, hogy kialakítsák a nemzetiségi kultúrához tartozó identitást a fiatal generációban, mert ők a kulcsszereplői a roma kultúra továbbadásának. A rendezvény a pedagógusoknak szakmai támogatást nyújt azáltal, hogy ennek révén elő tudják segíteni a roma gyerekek identitásának erősítését, a nem roma gyerekekben pedig az elfogadást.

Az első Roma Világkongresszust 1971. április 8-án rendezték meg, amelyen elfogadták, hogy a cigány emberek hivatalos elnevezése a roma, és megegyezés született a cigányság nemzeti jelképeinek elfogadásáról is. A negyedik találkozót 1990-ben rendezték meg. Itt kiáltották ki április 8-át a cigányság nemzetközi ünnepnapjának, emléket állítva a csaknem húsz évvel korábbi, első Roma Világkongresszusnak.

A becslések szerint a világon 10-12 millióan, hazánkban 600-800 ezren tartják romának magukat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!