Ugrás a tartalomra

Schmuck Erzsébet: a szmogra nincs vakcina

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 30. szombat 15:17
Az LMP molinót feszített ki a Hejőcsabán a vasúti felüljáró oldalára: így szeretnék felhívni a figyelmet a B.-A.-Z. megyei szmog helyzetre.
lmp szmog schmuck erzsébet
Fotók: Mocsári László

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke sajtótájékoztató keretében beszélt szombaton a miskolci szmog problémáról.
 
- Ma Magyarországon mintegy 15 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezettség miatt, és több százezer embernél, köztük gyerekeknél okoz komoly egészségkárosodást – mondta Schmuck Erzsébet. 
 
Miskolc és a Sajó-völgye Magyarország egyik legrosszabb levegőminőségű régiója, különösen ilyenkor, a téli fűtési szezonban. A megyeszékhelyen kívül Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok és Ózd, valamint a környező kisebb települések a leginkább érintettek. Ezekben a városokban, településeken a szálló por koncentrátuma gyakran meghaladja az egészségügyi határértéket, súlyos légúti megbetegedéseket okozva.

- A rossz fűtési gyakorlat összefügg a térségben tetten érhető energiaszegénységgel. Sokan azt égetik el, azzal fűtenek, amit találnak, mindenféle hulladékot, nedves fát, lignitet, rossz ruhákat, bármit, ami egy kis meleget ad – véli Magyarország Zöld Pártjának társelnöke, aki szerint a a jelenlegi pandémia kapcsán csak fokozódik a probléma, hiszen a szálló por felületén megtelepedő vírusok könnyebben terjednek a levegőben.

  

lmp szmo,


Tiltás és támogatás
 

- Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy csökkenteni kell a térségben az energiaszegénységet munkahelyek teremtésével, és a szociális tűzifaprogram kiterjesztésével. Szükség van állami támogatásra a fűtőberendezések korszerűsítésére, és a lakóházak, családi házak szigetelésére.

Schmuck Erszébet szerint részben tiltással, részben támogatással, részben a tudatos fűtésről való ismeretterjesztéssel kell elősegíteni, hogy radikálisan megváltozzanak a fűtési szokások. 
- Cél, hogy minél kevesebben fűtsenek lignittel és nedves tüzelőfával.  A nem megfelelő fűtőberendezések kiszűrésére és kémények ellenőrzésére vissza kell állítani a kötelező lakossági kéményseprés intézményét. Legyenek központi források olyan kampányok szervezésére, amelyek elősegítik a lakosság fűtési szokásainak megváltoztatását. A kormány véglegesen tiltsa be a kerti hulladékok elégetését.

lmp szmog schmuck erzsébet

 
Schmuck Erzsébet szerint a másik komoly szennyező forrás a térségben az ipari kibocsátás.
- Az önkormányzat ne engedje újabb, lakóövezetekben működő szennyező gyárak megnyitását, működését – a Hejócsabai Cementművek bezárására pedig végleg pontot kell tenni. Nem utolsó sorban hatékony és pontos monitoring rendszer kiépítésére van szükség a régióban, amellyel részletesen nyomon követhető a légszennyezettség alakulása, annak szerkezete, dinamikája – zárta gondolatait Schmuck Erzsébet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!