Sonkát, tarját és zöldségeket még az utolsó percben is keresnek húsvét előtt
A húsvéti nagy bevásárlás mindig külön programpont a háziasszonyoknak és segítőiknek az ünnepi hétvégét megelőző napokban. Mostanra a nagyját más sokan letudták, de néhány apróság még hiányozhat az ünnepi asztalról. Stábunk a Búza téri piacon járt utána, hogyan készülnek a húsvéti étkezésre a miskolciak.
- A tojást és sonkát már korábban megvettem. Az utolsó termékeket fogom most beszerezni húsvétra. Sertéslábat szeretnék még venni, mert csülkös körömpörkölt lesz az ünnepi ebéd bográcsban. A család nem nagyon szereti, de lesznek vendégeim és nekik fogom tálalni. A többi minden megvan, úgyhogy azokkal elkészültem – fejtette ki Bodnár Katalin. - Csokibárányokat az előbb vettem, mert már csak azt kaptam. Bár nincs már kicsi gyerekem, de ezt egy kosárba szoktam beletenni, és ahogy érkeznek a locsolkodók, úgy adom nekik oda.
Ezt követően a hentes sorra fordultak be kollégáink, ahol szintén megtudtak egysmást a vásárlók kedvenc ünnepi húsféléiről.
- Leginkább a tarját meg a kötözött sonkát veszik nagyon, amelyek négy-ötezer forint közötti árban mozognak. A füstölt kolbász is kelendő, a sonka mellé szívesen megfőzik. Most van egy újdonságunk, a szívsonka, ami színhús, azt is kedvelik a vásárlók – számolt be Tóth Szabina hentes árus.
- A húsvéti sonkát és tojásokat már megvásároltam. Most csirkemellfiléért, sertészsírért és szalámiért állok sorban. Napok óta folyamatosan készülök az ünnepekre. Már sütöttem, de még fogok is – nyilatkozta riporterünknek Majoros Piroska a hentes pult előtt.
- Mindig azt a sonkát választom, ami ránézésre, a szemnek elsőre jó benyomást kelt. Szeretem, ha van benne egy kis zsír is. Mivel megyek a fiamékhoz vendégségbe Pécelre, ezért nem készülök nagy ebéddel itthon Miskolcon. Ott fogunk locsolkodni is a családban – árulta el Fodor Tibor.
A zöldséges standoknál egy idősebb hölgy, aki nem szerette volna elárulni a nevét megosztotta, hogy már csak egy kevés zöldség és tej hiányzik a háztartásába. Viszont az már nem az ünnepi asztalhoz, mert a locsolkodóknak mostanra minden megvett.
- A húsvéti tálakhoz inkább a zöldségek kelendőek: paprika, paradicsom, vagy karfiolt vesznek még főzni. Gyümölcsöt kevesebbet vásárolnak. Az áraink tovább már nem fognak emelkedni, de az átlaghoz mi is tartjuk magunkat, hogy nekünk is legyen bevételünk, de a vevőkre is tekintettel legyünk - részletezte Bobkó Vanda piaci kofa. - A vásárlók teljesen elszoktak a piactól a pandémia óta, hanem inkább a szuper- és hipermarketekbe járnak. Ezért az utóbbi időkben megcsappant az érdeklődés a termékeink iránt. Húsvét előtt viszont kijönnek a friss gyümölcsért, zöldségért. Most elkezdett beindulni a piac, van már hangulata is.