Ugrás a tartalomra

Szegregációban élő diákok is kiálltak a tanáraikért a miskolci élőláncon és tüntetésen

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 08. csütörtök 15:04
Az oktatás minden roma és nem roma embernek ugyanúgy jár - hangzott el.

"A kormányzat nem vesz tudomást a követeléseinkről, sőt a tanárhiány tetőpontján tizedeli a tiltakozó tanárokat" - ezzel a felütéssel szervezték meg az élőláncot Miskolc belvárosába az ADOM Diákmozgalom helyi képviselői, diákok és civilek. Mintegy kétszázan követeltek jobb oktatási körülményeket. Több miskolci iskolából érkeztek tanulók, a karokra tűzött szalagokból kiderült, hogy jöttek például a Ferencziből és a Földesből, de zászlóikról megismerhettük a szegregált környezetből érkező fiatalokat oktató Dr. Ámbedkár Iskola diákjait is.

- Mi is csatlakoztunk az országos sztrájknaphoz, körülbelül kétszázan vagyunk - mondta el érdeklődésünkre szervezőként Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom szóvivője, helyi koordinátora. - Szeretnénk felhívni a figyelmet az oktatás hiányosságaira, változást akarunk, hogy ne megalázó bérekért kelljen dolgoznia a tanároknak, és ne leterhelt diákokat kelljen tanítaniuk elavult tananyagból.

Kiemelte, hogy olyan, szegregációban élő diáktársaik is részt vesznek a demonstráción, akiknek a rendszerváltás óta, 30 éve nem hallják meg a hangjukat a döntéshozók.

Mocsári László képgalériája

Ki fogja az orvost megtanítani gyógyítani?

Az élőláncot követően a diákok - soraikban néhány, a tüntetéssorozatokról már ismert óvodapedagógusokkal és középiskolai, gimnáziumi oktatókkal kiegészülve - rendezetten a Hősök terére vonultak. Útjukat rendőrök biztosították, az autósok pedig rendre dudálással jelezték: lélekben a diákokkal, a tanárokkal vannak.

Már a Hősök terén többen mikrofont ragadtak, előbb az ADOM részéről a rendezvény egyik főszervezője, Bábi Vince szólalt fel. A Ferencziben tanul ápolónak, ebből vezette le, miért harcol az oktatás jobb helyzetéért.

- Azért tanulok, hogy később emberéleteket tehessek jobbá - a kormány azonban ebben próbál megakadályozni - vélekedett, majd felvetette: ki fogja megtanítani az orvost gyógyítani, a mérnököt tervezni, a rendőrt másokat megvédeni, ha sorra rúgják ki a tanárokat? A közoktatás rendbetételét halogató kormány az ország és a fiatalok jövőjét veszélyezteti.

Véleménye szerint sürgető a tanárhiány, miközben a tanárok ellen hergelik a társadalmat, a szülőket és a diákokat.

- A kirúgásoknak ugyanaz a célja, mint kétszáz évvel ezelőtt az akasztásoknak: a megfélemlítés. Ezt nem hagyhatjuk! - fogalmazott, diáktársaival skandálva: "el a kezekkel a tanárainktól!"

Azt is mondta, a diákok számára példát mutatnak a tanárok; megtanítják, hogyan kell kiállni egy jobb életért, egy jobb oktatásért.

Közmunkásokat nevelni?

Orsós János, a Dr. Ámbedkár Iskola pedagógusa kérte: ne higgye el senki, hogy pusztán a tanárok béréről szólnak a tüntetések - a tanulók a minőségi oktatásért vannak itt, és hogy versenyt tudjanak állni az európai diáktársaikkal.

- Megértettétek, hogy ti vagytok a legnagyobb kárvallottjai annak, hogy nincs elég tanár. Nem szeretnétek tudás nélkül maradni. Mi fogjuk a kezeteket, hiszen pontosan tudjuk a szegregátumokból, mit jelent az, hogy nincs elég tanár: a vége az, hogy közmunkásokat nevelünk - húzta alá.

Az iskola végzős diákja, Kuru János (akit a Svéd Nagykövetség Emberség Háza Egyesület Emberség díjával tüntetett ki) arról beszélt, hogy bár maga is megtapasztalta a szegregáció hátrányait, de nem adta fel az álmát, hogy leérettségizzen, majd diplomát szerezzen. Véleménye szerint "minket, cigányokat harminc éve érint az, hogy nem megfelelő az oktatás".

- Nehéz elfogadni azt is, hogy lassan ciki lesz tanárnak lenni. Így ki fog minket tanítani? Az öcsémet, a gyermekeimet? Elfogynak a tanárok, hiszen a végzettségükkel máshol ezerszer jobban keresnének - tette hozzá.

"Fontos számunkra az oktatás, ami minden roma és nem roma embernek ugyanúgy jár" - emelte ki, nagy tapsot kiváltva.

A mai sztrájkban a Miskolci Herman Ottó Gimnázium 39 tanára vett részt. A lapunknak küldött fotóval a kirúgott kollégák melletti szolidaritásukat is szerették volna kifejezni

Talpra!

Szűcs Tamás, a PDSZ országos választmányának tagja vette át a szót, a szokott módon gyújtó hangú beszédében arról beszélt, hogy ezt a generációt "már nem lehet megszívatni", és ezt "nagyon sok felnőttnek meg kellene tanulnia", akik véleménye szerint "még mindig bambán hisznek a hülyeségben".

- Talpra kellene állni mindenkinek előbb lélekben, aztán fizikailag, és azt mondani, hogy "elég volt"! - fogalmazott.

Azt is mondta, "a legfontosabb tanítást" most megkapják a diákok azzal, hogy kiállnak az elveik mellett.

- Ne legyetek manipulálhatók, és utasítsátok el az agymosást - kérte.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!