Ugrás a tartalomra

Szépkorúak Filmklubja – A feltalálóval folytatódnak a vetítések

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 03. hétfő 10:45
A Salkaházi Plusz program keretében – a Dr. Hilscher Rezső Szociális Közalapítvány kezdeményezéseként – júliusban indult el Miskolcon a Szépkorúak Filmklubja, ami az idén folytatódik, minden hónap utolsó vasárnapján várják a filmkedvelő nyugdíjasokat.

Legközelebb január 30-án, délután 2 órától vetítenek filmet – ez lesz a Feltaláló – a Művészetek Háza Uránia Art Mozitermében. Az előadás ingyenes, nincs előzetes regisztráció.

A jegyek átvételére január 17-én, hétfőn reggel 9 és 10 óra között van lehetőség – érkezési sorrendben – a Városháztér 8. szám alatt.

Az előadásokon csak nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, a moziban jegyvásárlásra nincs lehetőség.

A 2020 februárjában bemutatott magyar életrajzi dráma dr. Béres József életét mutatja be, aki a hatvanas évek végén laboratóriumi kutatóként fedezte fel a nyomelemek kedvező hatását a növényekre, és ezt továbbgondolva fejlesztette ki legendás készítményét, a Béres-cseppet. A világ sok országában azonnal ünnepelt tudós vált volna belőle, ám a korabeli Magyarország nem tartozott ezek közé. Nehéz évek vártak a tudósra. Bár a cseppek hatékonyan segítettek sok betegség gyógyításában és a hír szájról szájra terjedt, a hatalom nem nézte jó szemmel Béres József tevékenységét. Minden eszközzel próbálták megakadályozni a készítmény terjedését, börtönnel fenyegették és bírósági eljárást indítottak ellene. Ám a kutató nem hátrált meg. A film Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét mutatja be. Miközben érzelmekben gazdag jelenetekben követi a Béres Csepp megszületésének érdekfeszítő, pergő eseményeit, a kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát, objektív látleletet is nyújt a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról és intrikákról. A főszerepben a Miskolci Nemzeti Színház színművészét, Gáspár Tibort láthatjuk, és Huszárik Kata, Für Anikó és Trill Zsolt is szerepel az életrajzi drámában.

További hírek

Olvasnivaló