Ugrás a tartalomra

Szőrös barátaink

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 12. hétfő 15:37
“Az ember legjobb barátja a kutya.” Tartja a mondás, de ennél még sokkal tovább kell mennünk, ha valóban tisztán szeretnénk látni abban a kérdésben, hogy mi mindent köszönhetünk négylábú barátainknak.

Állat a terápiában

Az Onlinepszichológus.net blogjában olvashattunk arról, hogy milyen hasznos segítőtárs a kutya a terápiák során. Annak ellenére, hogy nem kizárólag kutyák alkalmasak erre a feladatra, mégis többnyire ők jelennek meg a terápiás folyamatban. A kliensekre kifejtett hatás által olyan eredmények is elérhetővé válnak, ha egy eb is részese a helyzetnek, amelyre nélküle egyáltalán nem nyílna lehetőség.

Ennek persze történelmi, illetve hagyományokon nyugvó okai is vannak, hiszen az emberiség mindig erőteljesen vonzódott ezekhez a négylábúakhoz, akik sokféle helyzetben helytálltak. A hosszú együttélés eredménye az is, hogy nemcsak az emberek érzékenyek a kutyák jelenlétére, hanem ez fordítva is igaz, hiszen jól megértik a kommunikációnkat, a jelzéseinket, sőt akár az érzéseinket is.

Ledőlnek a bizalmatlanság bástyái

Az emberi gyanakvás szülte bizalmatlanság sokszor igen erős mind a pszichológussal, mind a terápiával szemben. Egy kutya azonban képes oldani a helyzetet, megtörheti a bizalmatlanságot, s kiváló kapcsolatteremtő képessége révén a kliens rapportot alakíthat ki a kutyával, majd rajta keresztül a gazdájával, a terapeutával is, akár ellenérzései ellenére.

A kutya tükrözni is tud

Bizony, és nem elírás, habár trükközni is képesek, ha arra tanítjuk őket. A tükrözés azt jelenti, hogy ösztönös reakciót adnak ránk, legyen szó az érzéseinkről vagy arról, ahogyan éppen viselkedünk. Ráadásul olyan finomsággal közelítenek, hogy képesek olyan gátakat is átlépni, amelyet a terapeuta önmagában nem, vagy csak nagyon nehezen lenne képes. 

Ez azt jelenti, hogy tud éppen aszerint viselkedni a kutya, ahogy arra a legnagyobb igény mutatkozik: lehet például aktív vagy passzív, közömbös vagy háttérbe vonuló is, mindezt a kliensre reagálva. Ha túl sok a felé áradó szeretet, abból is épp megfelelően tud hátravonulót fújni.

Minden kutya képes erre?

Nem véletlen, hogy vannak a terápiára inkább javasolt fajták, például a labrador, a border collie, valamint az uszkár. Azonban fontos azt is tudni, hogy más fajtájú kutya sincs kizárva a lehetőségből, hiszen alapvetően az a fontos, hogy az adott eb milyen jellemzőkkel rendelkezik. Az pedig, hogy ki érdemes a feladatra, azon múlik, hogy megfelelt-e a szigorú ellenőrzésnek.

Nemcsak az ellenőrzés, hanem a kiképzés keretei is szabályozva vannak, és alkalmassági vizsgán is át kell mennie a kutyának, mielőtt elkezdhetne részt venni terápiás foglalkozásokon.

Az az egy egészen biztos, hogy a kutyák komoly segítségnek bizonyulnak a terápiában, valamint a klienseket, betegeket is védi és óvja a szigorú szabályozás, ami egy kutya bevethetőségét szabályozza, ezért mindenki teljesen nyugodt lehet afelől, hogy az állataszisztált terápián a lehető legnagyobb biztonságban van.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!