Ugrás a tartalomra

Tágra zárt könyvek: a kötelezők sem tudták elrettenteni az olvasástól

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. április 04. vasárnap 13:11
Venczel-Tóth Evelin színes tintafoltja a miskolci kulturális életnek: amellett, hogy bábszínész, olvasási élményeit könyvekkel foglalkozó csatornáján osztja meg, amelynek mára közel 6500 követője van.
Venczel-Tóth Evelin élményekről és csalódásokról mesél nekünk: utazásairól a kemény táblák közé fűzött világban

Az olvasás kihalóban lévő műfaj, legalábbis ezt szokás gondolni. Meg azt, hogy a Gutenberg-galaxisnak mára vége, a napja szupernóvaként robbant fel, hideg sötétben hagyva a könyvek kozmoszát. Sokan vélik így a mai korban. Vannak azonban olyan csóvafények, amik rácáfolnak erre az elméletre. A könyvek világa továbbra is létezik, színes és egzotikus birodalom. Sőt, tökéletesen képes harmonizálni az internettel is. Erre világít rá Venczel-Tóth Evelin booktuber, a Pergamenre hányt szavak nevű Youtube-csatorna vloggere, hivatásos könyvrajongó, aki élményekről és csalódásokról mesél nekünk: utazásairól a kemény táblák közé fűzött világban. Vigyázat, toposzok döntésére alkalmas cikk következik!

Az első oldalak

- Sok mesekönyvünk volt, amit először felolvastak, utána magunktól olvastuk őket, de nem mondhatnám, hogy ezeken kívül nagyon szerettem volna a könyveket. A kötelező olvasmányok érthetetlenek voltak számomra, ezért általánosban nem is igazán foglalkoztattak. Aztán felsősként rátaláltam a szórakoztató irodalomra és a mesesorozatokra, és ezek nagyon magukkal ragadtak. Ezután minden szülinapomra könyvet kértem és kaptam, főleg a nagymamám bátorított ezen az úton, illetve az énektanáromtól kaptam nagyon sok könyvet kölcsön – mesél a kezdetekről a vlogger, akinek nincsenek igazán jó emlékei az alsós kötelező olvasmányokról.

- Csak a Kincskereső kisködmönt olvastam el, és utána úgy döntöttem, hogy a rövidített verziókból írok olvasónaplót. Ezt egyébként most sem bánom, mert soha nem fordulok újra a könyvek felé, ha még több rossz emléket gyűjtök be az olvasással kapcsolatban.

Venczel-Tóth Evelin manapság falja a könyveket, rengeteget olvas, mindenféle műfaj érdekli. Az általános iskolában szerzett tapasztalatai azonban inkább messzebb taszították ettől a világtól, minthogy behúzták volna. A könyvek iránti rajongását nem az elolvasandónak jelölt címek hozták a felszínre.

- Az irodalmat mindig is szerettem, ezzel nem volt gond, és gimnazistaként már volt annyi olvasási tapasztalatom, hogy újra tudtam esélyt adni a kötelezőknek. Itt már jó tapasztalatokat szereztem, és előszeretettel olvastam el az ajánlott könyveket is. Van néhány kötet a kiadottak között is, amik alkalmasak lehetnek beszippantani egy fiatalt, viszont nagyon kevés ember hivatkozik kötelező olvasmányra, mikor azt kérdezik, hogy mitől szerette meg az olvasást. Pedig nagyon fontos, hogy az olvasás élménye legelőször mindenképpen pozitív legyen, mert a rossz tapasztalatok után nehéz visszaterelni a gyerekeket a könyvek felé.

A cselekmény bonyolódik

Evelin egyébként a Csodamalom Bábszínház bábszínészeként dolgozik jelenleg. A kultúra régóta karonfogva kíséri, hiszen középiskolában színésznek készült, egyetemistaként azonban a könyvkiadás és az újságírás kezdte érdekelni. Végül mindkét álma megvalósult, az ehhez vezető út pedig vámpírokkal volt kikövezve.

- Felsősként legelőször az Alkonyat ifjúsági sorozatot kezdtem el, csak mert érkezett belőle a film. Soha olyan izgatott nem voltam még, mint mikor azt olvastam, hogyan szeret bele egy ember lány egy vámpír fiúba. Ezen a vonalon keresgéltem tovább a hasonló könyvélményeket. Rátaláltam a Harry Potter sorozatra, viszont abban az időben csak az utolsó két részt olvastam el, mert nem bírtam kivárni a filmek megjelenését.

Bár a fenti címeket gyakran sajnálják le, Evelin története jó példa arra, hogy először az érdeklődését kell felkelteni a fiatalnak a történetek iránt, azután alakulhat csak ki rajongás.

Blog és vlog

Nem minden blogger vlogger. A különbség a két műfaj között, hogy míg a blogger írásban osztja meg a véleményét az adott témában, addig a vlogger mindezt kamera előtt teszi, videóban. Venczel-Tóth Evelin mindkét formában kipróbálta magát, végül az utóbbi mellett maradt.

- Gimnáziumban annyi könyvet olvastam el, hogy arra gondoltam, a véleményemet megoszthatnám másokkal is, ezt blog formájában tettem anno. Pár évre rá úgy éreztem, hogy kinőttem azt a közeget. Úgy gondoltam, több embert érhetnék el a youtube-on. Kipróbáltam, és már majdnem három éve rendületlenül gyártom a videókat a csatornámra.

Minden héten két videót készít könyvélményeiből. A munkájától függ, hogy tud foglalkozni a Pergamenre hányt szavakkal.

- Van, amikor felveszek több videót, megvágom őket és időzítem, hogy elfoglaltabb napokon ne kelljen vele foglalkozni. A csatorna arculata is sokat változott a kezdetek óta: próbálok évről évre fejlődni, és behozni valami új dolgot, de vannak segítőim is. Igyekszem minél több egyedi tartalmat gyártani, növelni a videóim minőségét, és megmozgatni a követőimet is. Határozott célom volt, hogy a csatornán mindenféle korosztály, illetve férfiak és nők egyaránt megtalálják a számukra érdekes könyveket, és ezt már nagyjából sikerült elérnem.

A vlogolás persze érdekes pillanatokat is szül.

- A legaranyosabb megkeresésem eddig az volt, amikor az egyik követőm testvére megkért, hogy hívjam fel a lányt a szülinapján, mert nagyon szereti a csatornát, és örülne neki, ha felköszönteném.

Amikor elindította a Pergamenre hányt szavakat, még nem létezett sok hazai könyves csatorna, azóta viszont már körülbelül ötven létezik.

- A közösség még elég kicsi, de nagyon összetartó. Tavaly óta van egy discord felületünk, ahol minden nap tartjuk a kapcsolatot, mindenféléről beszélgetünk, tanácsot adunk a másiknak, és elindult egy közös könyvklubunk is. Itt közvetlenebbül tudunk beszélni a követőkkel, és online programokat is szervezünk, például olvasási maratont. A jövőben is szeretném folytatni, amit most is csinálok, terjeszteni a könyvszeretetet, és egyszer majd írni egy könyvet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!