Ugrás a tartalomra

Török-szíriai földrengés: a mentőcsapatok többsége elhagyja Törökországot, a Hunor marad

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 11. szombat 16:48
A magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége szombaton elhagyja Törökországot, a Hunor azonban nincs közöttük - hangzott el az M1 Híradóban.
Fotók: Kutyák Határok Nélkül Alapítvány Facebook

"A Hunor itt marad és kitart, és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat" - fogalmazott az M1 helyszíni tudósítója a műsorban. Lantos Csaba elmondása szerint a magyar mentőcsapat tagjai szinte házról házra járnak, és túlélők után kutatnak. Közölte azt is, hogy a mentőcsapatok egyeztetésén elhangzott, hogy az utóbbi néhány órában nem sikerült senkit élve kiemelni a földrengés után maradt romok alól. Ez - a tudósító szerint - alátámasztja azt a vélekedést, miszerint a katasztrófát követő századik óra után már csodaszámba megy, ha valakit élve találnak meg. A körülményekről elmondta, hogy éjszakénként akár mínusz 6-7 fok is lehet, de mostanra a magyar csapat tábora kiépült, van fűtés, valamint áram. Folyamatosan érkezik az ellátmány is a táborba: az élelem, a víz és az üzemanyag is biztosított.

Nagyon nehéz körülmények között tovább dolgozik a Hunor mentőszervezet a földrengés sújtotta Törökországban, éjjel is folytatták a kutatást a túlélők után - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton az MTI-vel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint csak a Hunor mentőszervezet vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben péntek este túlélőket jeleztek a keresőkutyák. Végül azonban 16 órányi munka sem vezetett eredményre, és a száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találtak - tette hozzá.

"A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot" - fogalmazott Mukics Dániel. (MTI)

Frissítés: 

Katonai sátrakat ajánlott fel a Magyar Honvédség a törökországi természeti katasztrófa következményeinek enyhítésére szombaton. Az 50 darab 63M mintájú "csapatsátort" Dunaharasztiban adták át a török fél logisztikai munkatársai részére - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

Azt írták, hogy a nagy stabilitású honvédségi katonai sátrak jellemzője az egyszerű és gyors telepíthetőség, áttelepíthetőség különböző talaj- és szélsőséges éghajlati viszonyok mellett is. Sokrétű felhasználása mindössze a belső berendezésen és kialakításon múlik, így szálláshelyen túl adminisztratív, egészségügyi, vagy akár raktározási feladatok végzésére is alkalmassá tehető - tették hozzá.

A sátrak összefűzhetőségének köszönhetően a hasznos terület tetszőlegesen sokszorozható. A sátrak - fűtőberendezés telepítésével és matracok elhelyezésével - akár nyolc ember ideiglenes elszállásolására is alkalmasak. A segélyszállítmány közúton indul el hamarosan Törökországba - áll a tárca közleményében.

További hírek

Olvasnivaló