Ugrás a tartalomra

Továbbra is népszerű az MVK múzeuma

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. április 05. péntek 09:13
Az MVK telephelyén található közlekedéstörténeti múzeum idén is várja az érdeklődőket.
Fotók: Mocsári László

1895-től datálódnak írásos dokumentumaik, amik az 1897-ben elindított villamosközlekedés alapjait tárják fel. Vagyis voltaképp azt, hogyan épülhetett meg a villamosvasút. Mindezen felül tervek, dokumentációk, költségszámítások – eredeti kézzel írt formában és számos tárgyi emlék is megtalálható a közlekedési vállalat múzeumában.

A Miskolc Televíziónak bemutatott baleseti napló 1909-től 1960-ig dokumentálja a társaság eseményeit a múzeum egyik vitrinjében. A többi közt olvasható benne egy 1912-ben a gömöri sorompó rossz leengedése miatti baleset is.

A kiállításon láthatók autóbusz- és villamos-viszonylatjelző táblák, régi fotók, egyenruhák, jegykezelő készülékek, miskolci menetrendek – köztük az első 1971-ből. A tárlat folyamatosan bővül továbbra is várják a miskolci közlekedési relikviákat – tudtuk meg az MVK közlekedéstörténeti múzeumvezetőjétől.

Berta József megjegyezte: minden olyan dolog, ami a város tömegközlekedésével foglalkozik, érdekli őket. Nagyon sok tárgyi dokumentum került már így hozzájuk, s miután végtelen lehetőségek lapulnak azokban, minden felajánlást szívesen fogadnak.

Mocsári László képgalériája

A múzeumot a villamos közlekedés 125 éves évfordulóján alakította ki telephelyén az MVK. Azóta a társaság Ügyfélszolgálati Irodájában előzetesen kért regisztrációval ingyenesen látogatható a Szondi György utcai telephelyen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!