Ugrás a tartalomra

Tűzifa, és ami mögötte van…

nor
Utoljára módosítva
2020. február 05. szerda 16:56
Ki osszon tűzifát? Egyszerű kérdésnek tűnik, de valójában emögött a kérdőjeles mondat mögött az elmúlt évtizedek számos társadalmi, politikai és gondolkodásbeli beidegződése is felfedezhető. Minden hatalom használ olyan eszközöket, amelyek követőit elköteleződésre buzdítják. Ugyanakkor szét lehet-e választani, hogy mi politikai, és mi szakmai kérdés? Varga Andrea alpolgármester a legutóbbi közgyűlésen egy ilyen „sűrű erdőt” bolygatott meg azzal, hogy válaszolt erre az egyszerűnek tűnő kérdésre, s közben másfajta megoldásokat javasolt egy nagyon régi gyakorlatra.
Fotó: Végh Csaba

- A politikusnak komoly felelőssége van a döntések előkészítésében, az irányok meghatározásban. Emellett fontos, hogy szétválasszuk, mi szakmai és mi politikai kérdés – hangsúlyozza Varga Andrea alpolgármester.

Szemléletváltást kell behoznunk a városvezetésbe, olyat, ami szakít azzal a gondolkodással, hogy a politikusoknak döntési lehetőségei vannak szakmai kérdésekben, vagy hogy beleszólhatnak bármilyen szinten azokba a kérdésekbe, amelyeket szakembereknek kell végigvinni, átgondolni.  

 „A szakmai kérdésekben a szakemberekre bízzuk a döntést még akkor is, hogyha úgy gondoljuk, hogy a politikának felelőssége vagy feladata van az adott területen.”

Azért nehéz ezt a gondolatot „bevinni”, mert a politikus számára viszonylag kevés olyan eszköz van, ami „kézzelfoghatóvá teszi” a választók számára, hogy ez az ő szakmai tudásának, bölcsességének és döntéselőkészítésének az eredménye, ugyanakkor a választó ítéletet mond a választáskor, hogy mennyire volt elégedett a politikussal.

Vannak területek, amelyeket a politika eszközként használt fel arra – elegánsan akarok fogalmazni –, hogy közelebb kerüljön a választóihoz. Ha ezeket visszaélésként használja bármelyik politikai oldal, vagy bármelyik politikus, akkor azt nem lehet támogatni, azt el kell utasítani. Ez olyan tendencia, amit meg kell állítani.

„Volt egyfajta szokás és mi a szokás alapján jártunk el eddig. Mi változtatni szeretnénk ezen átgondoltan, szakmai alapokra helyezve.” 

A MESZEGYI az a szociális intézmény Miskolcon, amelyik a gyermekjóléti alapellátástól kezdve az idősek ellátásig a teljes szociális vertikumot lefedi. Ennek az intézménynek a látókörében vannak azok a legrászorultabb, legelesettebb családok, akiknek valamilyen szociális segítséget kell nyújtani.

„Több mint kétezer családról beszélünk, miközben szociális tűzifaosztásra mi 200-300 család számára elegendő fát tudunk éves szinten biztosítani. Sokkal többre lenne szükség, mint ami rendelkezésre áll.”

Amikor az új városvezetés ezt a kérdést elkezdte átgondolni, akkor én leültem beszélgetni azokkal a szociális szakemberekkel, akik évtizedek óta végzik ezt a feladatot. Megkaptam tőlük a jelzést, hogy érdemes változtatni a rendszeren.

„Egy kampányjellegű tűzifaosztáskor ugyanis nem biztos, hogy a leginkább rászorult kap tűzifát. Ugyanakkor az év folyamán nincs sok lehetőség például arra, hogy egy-egy családot egy kialakult krízishelyzet pillanatában segíteni tudjunk.”

Ezért született a szakma részéről az a javaslat, hogy természetbeni támogatásként legyen adható a szociális tűzifa, ehhez a szociális rendelet módosítására volt szükség. Ebben szabályoztuk azt, hogy milyen feltételek mellett, kik és hogyan vehetik igénybe ezt a típusú települési támogatási formát. Ez egy tiszta rendszert alakít ki.

A korábbi, kampányszerű tűzifaosztásoknál is volt egyfajta politikai kérés, hogy a területek képviselői javasolhassanak.

„A város képviselőinek ez a javaslattételi lehetősége nem veszett el, hiszen a választói területükön járva, a miskolciak között mozogva ők is látják, hogy kiknek van szükségük segítségre.”

Ilyenkor ezt jelezniük kell a MESZEGYI szakembereinek, akik felveszik a kapcsolatot a rászoruló családdal, idős emberrel, és lehet, hogy másfajta segítséget is fel tudnak neki ajánlani.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!