Ugrás a tartalomra

Új szívet nem, de szívközpontot azért kap Miskolc 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. szeptember 08. csütörtök 20:33
Egy hatszintes, tizenötezer négyzetméteres, százhetvenhat ággyal és tizenöt műtővel rendelkező létesítmény épülhet meg a megyei kórház területén – mindezt Kardiovaszkuláris Centrum néven, az Észak-magyarországi regionális komplex szív- és érrendszeri fejlesztés keretében. 
Látványtervek

A szívsebészeti centrum víziója 2018-ig nyúlik vissza. Mint azt a fejlesztést beharangozó sajtótájékoztatón a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta: kollégái azzal fordultak hozzá, hogy a régió szív- és érrendszeri betegeinek ellátását a jövőben centrumrendszerben, szívsebészeti háttérrel ellátva valósítsák meg.

– Ennek alapvetően két oka volt: egyrészt a szív- és érrendszeri megbetegedések népegészségügyi problémákat jelentenek Északkelet-Magyarországon, és a halandóság is rendkívül magas; másrészről a kardiológiai osztály elért egy olyan rendkívül magas szakmai színvonalat, ahonnan a továbbfejlődés lehetősége csak akkor adott, ha helyben szívsebészeti hátteret tudunk biztosítani – elevenítette fel a motivációkat Révész János, aki egyúttal hozzátette: mindvégig olyan létesítményben gondolkodtak, ami a betegségcsoportot teljes egészében felöleli, vagyis úgy diagnosztikát, mint terápiás kezelést is biztosít majd.

Mocsári László sajtótájékoztatóról készült képei 

– Úgy gondolom, hogy még legalább négy év áll előttünk – tekintett túl az intézményvezető az ötlettől és a szakmai igénytől a tervezési munkán át az önkormányzat által most kiadott építési engedélyig terjedő időszakon.

Magyarországon az aktív, munkaképes lakosságot érintő korai halálozás jóval magasabb az EU-s átlagnál – az esetek közel fele írható a szív- és érrendszeri problémák rovására. – Ez nagyjából öt-hét évvel rövidíti meg a magyar populáció várható átlagéletkorát – hívta fel a figyelmet a Kardiovaszkuláris Centrum centrumvezető főorvosa. Nagy Gergely György hangsúlyozta: mindezen belül komoly regionális különbségek is fennállnak, ami azt jelenti, hogy Észak-Magyarországon országos viszonylatban is súlyos a helyzet.

– Mindenképp indokolt ebben a régióban egy ekkora fejlesztést végrehajtani. A megyei kórház az ország lakosságának közel tíz százalékának az ellátásáért felelős, miután Borsodon kívül bizonyos tekintetben lefedjük Heves, sőt, mentőhelikopteres szállítások esetén Nógrád megyét is – hangzott el a szakembertől.

A térség országgyűlési képviselője szerint is éppen ezért fontos, hogy mindez Miskolcon valósulhat meg. – Ez a központ mind eszközrendszerét, mind pedig orvosait tekintve is egyedülállónak fog számítani vidéken – állapította meg Csöbör Katalin.

Az alpolgármester eközben úgy vélekedett, több szempontból is fontos a városvezetés számára a tárgyalt fejlesztés: amellett ugyanis, hogy mindennek haszna a miskolciakat közvetlenül is érinteni fogja, a kórház által képviselt szakmai tudás is büszkeségre adhat okot. Szopkó Tibor ezen felül a város és az intézmény régiós szerepének megerősítését is várja a beruházástól. – Nemcsak kulturális, gazdasági és társadalmi értelemben központja Miskolc a megyének és a régiónak, egyre inkább egészségügyi értelemben is az. Nagyon sokat várunk ettől a fejlesztéstől – húzta alá.

– Öt éve együtt élünk ezzel a projekttel – vette át a szót Mátyás Lajos, aki a projekt előkészítését a kezdetektől fogva segítette. A kórház sebészeti jellegű osztályok felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettese a részletekbe menően kiemelte: hazánkban egyedülálló módon egy vertikális rendszerben valósulhat meg az ellátás. Hat szinten, tizenötezer négyzetméteren, százhetvenhat ággyal és tizenöt műtővel épülhet meg rövidesen a nem akármilyen kórházi részleg.

Az alagsorban gépkocsi-tároló, raktározási lehetőség, dolgozói öltözők, ágymosó és ágyregeneráló rendszer, mindeközben a földszinten járóbeteg-ellátó rendelők kapnak majd helyet, és persze az azokat kiszolgáló diagnosztikai egységek, valamint egy speciális sürgősségi ellátó hely, amivel a lehető legrövidebb időre tudják csökkenteni a koszorúér-betegek primerellátását. Az első emeleten fekvő osztályokat, míg a másodikon olyan kiemelt gyógyászati szintet találunk majd, ahol az invazív és elektrofiziológiai gyógyítási lehetőségen túl az úgynevezett perifériás intervenciós érműtést is biztosítják majd. A harmadik szinten két érsebészeti, két szívsebészeti és egy magasszintű diagnosztikát lehetővé tevő,  radiológiai eszközegységgel telepített hibrid műtő is helyet kap. A negyedik emeleten orvosi szoba, tanácskozó, oktató- és konferenciaterem, s nem utolsósorban egy, a COVID-fertőzött betegek számára létrehozott izolációs lehetőség.

– Egy hihetetlenül magas szakmai kihívást kaptunk, hiszen egy rendkívül megalapozott orvosszakmai programhoz kellett felállnunk – kommentálta a látványtervet prezentáló videót a Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. ügyvezetője. Puskás Péter beszámolója alapján több mint harminc szakág bevonásával zajlottak az egyeztetések. Hozzátette: a város rengeteget segített nekik abban, hogy a szokványos két-három év helyett alig egy esztendő után megkapják a rendezési terv módosításának lehetőségeit. A szülészet és nőgyógyászat egykorvolt helyén megépülő centrum kapcsán a tervező elárulta: olyan épületformákat és épületszerkezeti anyagokat használnak majd, amik stílusukban húsz év múlva is megállják a helyüket.

– Próbáltunk olyan kórházat tervezni, ahová belépve azt érezhetjük, hogy jó helyen vagyunk – hangzott el az egyebek mellett a Csillagpontot is megálmodó gárda vezetőjétől. 

További hírek

Olvasnivaló