Ugrás a tartalomra

Újból hétpróbán tesztelték a miskolci diákok tudását

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. március 10. péntek 16:48
Forradalmi hétpróbára várta a miskolci középiskolásokat az MKK pénteken. A játékos megmérettetésen tíz iskola százhúsz diákja vett részt.

Fotók: Mocsári László

Második alkalommal rendezték az „Engedjünk a 48-ból?” című forradalmi hétpróbát miskolci középiskolásoknak március 10-én, pénteken. A program részeként a diákok a Művészetek Házában (MÜHA) kialakított helyszíneket bejárva, interaktív feladatok megoldásán keresztül idézték fel az 1848/49-es eseményeket.

Tamás Krisztián, a Miskolci Kulturális Központ (MKK) kulturális menedzsere a minap.hu-nak elmondta, a programot 2022-benrendezték meg először, és az akkori nagy siker miatt döntöttek az ismétlés mellett. A játékra tíz középiskola százhúsz diákját várták, akik öt fős csapatokban vettek részt a versenyen. MÜHA helyszíneit a következők szerint alakították ki: díszterem, posta, könyvtár, „a költő szobája”, huszártoborzó iroda, nyomda, iskola.

- A diákok a díszteremben kezdtek, ahol rövid előadást hallhattak, a színpadon kivetítve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltárgyűjteményéből többek között Szemere Bertalan által írt és aláírt levelet, Gróf Batthyányi Lajos által ellenjegyzett felhívást, Klapka György kézírásos levelét, Gróf Széchenyi István által aláírt levelet is megismerhetnek a résztvevő diákok. A dokumentumok a többi helyszínen nyomtatva is megjelentek – részletezte Tamás Krisztián.

A kulturális menedzser elmondta, a játék az 1848-49-es események nyomán készült. "Idén több Miskolchoz és vonzáskörzetéhez köthetőinformációt igyekeztek megosztani a résztvevőkkel. például, Diósgyőrben szuronygyár működött, Jókai Mór a világosi fegyverletételt követően Tardonán bujdosott. A Bükkben egy kilátópontról éppen a településre látni. Ezen a helyen található egy Jókai emlékére állított oszlop” – részletezte Tamás Krisztián.

Ott jártunkkor a Bláthy Ottó Villamosipari Technikum 17-18 éves diákjainak egy csoportja vett részt a hétpróbán. Balogh Béla Márton lapunk érdeklődésére elmondta, élvezték a megmérettetést, melyeket a középiskolai szintnek megfelelően alakítottak ki.  

- Igazából nekünk elég könnyű, mivel országos verseny résztvevői vagyunk ebből a témából. A hétpróbára is azért jelentkeztünk, mert úgy gondoltuk az említett országos verseny előtt nagyon jó terep lenne ez gyakorolni, és felfrissíteni a tudásunkat – mondta a fiatal, aki hozzátette, leginkább a 48-as nóták felismerését célzó feladattal gyűlt meg a bajuk.  Az esemény végén a szervezők minden diákot oklevéllel díjaztak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!