Ugrás a tartalomra

Ülősztrájkba kezdtek a Földes diákjai

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 18. péntek 10:45
A diákok így csatlakoztak a mára hirdetett országos akcióhoz, mellyel a szervezők az oktatás ellehetetlenülő helyzetére kívánják felhívni a figyelmet. 

Pénteken is folytatódott az oktatás helyzetének és a tanárok bérének rendezését követelő demonstráció-sorozat. Este több ezren fognak utcára vonulni az oktatásért, erre a napra a pedagógusok egy része ismét sztrájkot, a velük szolidaritást vállalók pedig ismét élőláncot szerveztek. A fővárosi demonstrációt az Egységes Diákfront szervezi és vonulásra érdemes készülni: a Március 15. térről a tüntetők az Erzsébet hídra vonulnak, majd a Lánchíd utcán keresztül fognak eljutni a Clark Ádám térre.

Ahogyan arról beszámoltunk, Miskolcon és további tizenegy nagyvárosban csütörtökön délután tüntettek az oktatás helyzete miatt. Városunkban a Földestől és a Hermantól indult fáklyásmenet a Szent István térre, ahol a tiltakozók az akció jelképét a nyitott körben álló felkiáltójelet formálták meg, majd felolvasták a tanárok, a diákok és a szülők kilenc pontos követelését. Erről szóló tudósításunkat itt találja.

A megmozdulás Miskolcon pénteken is folytatódott, a Földes Ferenc Gimnáziumban ülősztrájkba kezdtek a diákok, az intézményben szünetel az oktatás - erről a PDSZ Facebook-oldala számolt be

„A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen. Ez országszerte egyre nyilvánvalóbbá válik, ha ezt egyesek nem is akarják bevallani maguknak. Nemcsak a kisebb településeken, de már a nagyobb városok nagyobb iskoláiban is egyre érzékelhetőbbé válik, hogy milyen irányba halad a magyar oktatás” - indokolták levelükben az akciót. 

Ezt követően felsorolták az iskoláik problémáikat is: 

- Matektanárunk, aki tizennyolc évi középiskolai tanítás után lépett le idén, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről.
- Magyartanárunk most, tanév közben hagyta el a közoktatást.
- Nyugdíjból hívnak vissza tanárokat.
- Több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni (Asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk.)

Mindez kiegészül azzal, hogy folyamatos bizonytalanságban vagyunk, hogy a tanáraink vajon meddig fognak minket tanítani, akár azért, mert engedetlenség miatt kirúghatják őket, vagy csak szimplán elhagyják a pályát, hogy el tudják tartani a családjaikat.
Kiegészül azzal, hogy idén már megint mi visszük a fénymásoló papírt, hogy azt hallottuk tanárainktól, hogy nem fizetik a tanulmányi versenyek útiköltségeit sem, hogy könyvek fele pocsék, s a vacak ablakokon behúz az őszi hideg.

- Mindennek mi, diákok isszuk meg a levét. És ezt mi, diákok nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni! Éppen ezért a Földes Ferenc Gimnáziumban úgy döntöttünk, hogy 2022.11.18-án (pénteken) az országos szintű élőláncot mi mással is folytatjuk. A Földesben 18-án nem lesz tanítás, akkor sem, ha még mindig vannak olyan tanárok, akik nem mernek, nem akarnak sztrájkolni. A Földesben 18-án nem lesz tanítás, akkor sem, ha a gyenge sztrájktörvény miatt eddig alig lehet érzékelni tanáraink sztrájkjait - zárul a közlemény. 
 

(Nyitóképünk egy korábbi, októberi élőlánc alkalmával készült.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!