Ugrás a tartalomra

Vagány beszólások és agyzsibbasztó humor: filmek a repülésről

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 07. hétfő 15:53
A nemzetközi polgári repülés világnapja alkalmából a filmvászon legemlékezetesebb felszállásait vettük górcső alá.

Repülni: az emberiség történetének legnagyobb álma volt 1903-ig – ekkor építették meg a Wright fivérek első repülőgépüket. Persze ezelőtt is voltak kísérletek, főképp hőlégballonok formájában, ám a Wright testvérek törték át azt a bizonyos láthatatlan burát, ami addig elválasztotta az embereket a madaraktól. Olyannyira, hogy manapság már a repülés mindenki számára elérhető, nem számít luxusnak. A nemzetközi polgári repülésnek világnapja is van: december 7-én. Célja, hogy felhívják a figyelmet a nemzetközi polgári repülés fontosságára az országok társadalmi és gazdasági fejlődésében. Ennek alkalmából összegyűjtöttünk öt emlékezetes filmet, aminek a központi témája a repülés.

5. Az elnök különgépe

Az USA elnökének gépét orosz terroristák térítik el, akik vezetőjük szabadon bocsátását követelik. Amennyiben ez nem teljesül, kivégzik egyesével a gép utasait. Az elnök azonban kezébe veszi a dolgot, és maga igyekszik megmenteni mindenkit a fedélzeten. Mert nem csak Lincoln az egyetlen államfő, aki le tud számolni a vámpírokkal ellenségeivel. Az ezerszer megrágott klisét sikerült szerethető, feszült pillanatokkal és idézhető akciófilmes beszólásokkal teletűzni, így sokak számára kötelező darabnak számít a Harrison Ford nevével fémjelzett 1997-es mozi.

Forrás: port.hu

4. Airplane!

Dr. Rumack: Kapitány úr, mikor szállunk le?
Oveur kapitány: Nem tudom megmondani.
Dr. Rumack: Tud tippelni?
Oveur kapitány: Kb 3 óra múlva.
Dr. Rumack: 3 óra múlva tud tippelni?

A Csupasz pisztollyal híressé vált alkotógárda első filmje, de ebből a moziból sem spórolták ki azt a fajta humort, ami Leslie Nielsen klasszikusát jellemzi. A vígjáték egy kezdő pilótáról szól, aki fél a repüléstől. Ezt az eleve kétségbeejtő tényt tetézi egy fedélzetnyi beteg utas, akik rosszul lettek a felszolgált haltól. A film persze biztonságos landolással végződik, de addig néhány szerv kritikus túlterhelésen esik át: például a rekeszizom.

3. Fel!

A Pixar stúdió 10. filmje valójában nem a repülésről szól, még akkor sem, ha ez egy nagyszerű takarófóliája a valódi témának: önmagunk megismerésének. Nagy utazás vár Carlra, aki egy tipikus zsémbes öregember, és a legutolsó dolog, amit vár az élettől az a kaland. Pedig a kaland megállíthatatlanul közeledik, sőt, az ajtaján kopogtat egy kissé ügyetlen cserkészfiú képében. A Pixar animációs filmje 2009-ben a korszak meghatározó alkotásává vált: az érzékeny utalásokkal és izgalmas történetvezetéssel dolgozó mozi érzelmi hullámvasútba ültet minket, még úgy is, hogy csupán egy irányba vezet a sínpár: Fel!

Forrás: port.hu

2. Top Gun

Ki ne ismerné az 1986-ban forgatott akciófilmet, amiben a Tom Cruise által megformált Pete 'Maverick' Mitchell karaktere vezet át minket a történéseken. A tehetséges, de önfejű és balhés pilóta bekerül az öthetes, Top Gun elnevezésű elit kiképzésbe, ahol elválik, kikből lesznek a levegő fenegyerekei. Egy tragédia azonban kisiklat mindent. Ezután a hősnek nem csak a kihívásokkal, de a lelkiismeretével is. Kiváló akciófilm legendás jelenetekkel: az megvan, amikor Maverick „beköszön” az ellenséges pilótának?

1. Aviátor.

Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio egyik első közös filmje, ami  Howard Hughes életének egy részét dolgozza fel. A milliomos filmproducer, filmrendező, mérnök és pilóta a huszadik század legfigyelemreméltóbb egyéniségei közé tartozott. Sikerei előtt szembe kell néznie a bukás reménytelenségével, de abból kilábalva már a hírnévvel járó terhek jelentik számára a legfőbb gondot, így a kísérletező kedv és a szenvedély lassan átcsap merev elidegenedésbe. Egy baleset hozza meg a teljes fordulatot, ami után Hughes megpróbálja kizárni az életéből a külvilágot, és még azok a kapcsolati szálak is elszakadni látszanak, amik eddig az életéhez kötötték. A szerep Leonardo egyik legjobb alakítása, amiért már 2004-ben megérdemelte volna az Oscart.

Forrás: port.hu

 


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!