Ugrás a tartalomra

Visszatértek helyükre a Vasas betűi

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. július 22. péntek 16:38
Az egykori művelődési ház épületének homlokzati betűi belevésődtek a kollektív kulturális emlékezetbe. Ezt az új tulajdonos is érezte, ezért már a tavaly szeptemberi nyitáskor úgy tervezte, hogy azok visszatérnek majd. Mára ez megtörtént, és az új funkció mellett új üzenettel, de a régi stílusban köszön vissza a miskolciakra az ikonikus felirat.

„VASAS SZERSZÁM KÖZPONT” – hirdeti a boltot a szöveg az egykori művelődési ház homlokzatán. Bár a „művház” már a múlté, a felirat ismerős, hiszen stílusában és kivitelezésében megegyezik a korábbi felirattal.

Fotók: Mocsári László/Papp M. Bori

Kocsák Gábor, az épületben jelenleg működő szerszámkereskedés ügyvezető tulajdonosa felidézte, hogy a kezdetektől fogva tisztában volt vele: a város történetében jelentős egykori intézménybe költöztek.

„Úgy érzem, szelleme van az épületnek: a sok jó élmény, ami itt történt, beleivódott a falakba és ezt érezni odabent” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy ezt próbálják megőrizni.

Ennek a folyamatnak egy látványos eleme a megújult felirat. A tulajdonos kifejtette, hogy szerszámkereskedés lévén a „vasas” és a „központ” szó illeszkedik a tevékenységükhöz, azonban a „művelődési” helyett „szerszám” lett.

Kocsák Gábor mesél az értékmentésről

Viszont a másik két szóval ellentétben a régi betűk ezt nem adják ki, úgyhogy újakra volt szükség. Ezért az eredetiek restaurálása mellett újakat is kellett gyártatni, amik méret- és stílushűek lettek.

„Megtaláltuk az eredeti betűket tervező, legyártó és felszerelő iparművészt: Demcsik Attilát” – folytatta Kocsák Gábor. Az idős ötvös már nem sűrűn hagyja el otthonát, azonban telefonon és online folyamatosan tartották vele a kapcsolatot. „Nagyon sok hibába futottunk volna bele, ha ő nem segít nekünk” – fűzte hozzá a tulajdonos.

Észre sem venni a különbséget az új és a régi betűk között a szavakban. Azonban valami eltérés mégiscsak van a régi és az új feliratban: a „Vasas Szerszám Központ”-kiírás képes világítani. Kocsák Gábor elmesélte, hogy ez nem is akkora változás, hiszen úgy tudja, eredetileg is fénylő betűket terveztek, de állítólag kihúzták a funkciót a költségvetésből, mert valószínűleg drágállották a megrendelők. Akárhogyan is volt a múltban, most már világítanak a betűk.

Ezzel azonban nem áll le a Vasas emlékőrzése. A tulajdonos kifejtette, hogy a következő nagy projekt részeként gyűjtésbe kezdtek: utánajártak, mikor milyen rendezvény volt a régi művelődési központban, ebből pedig egy vaskos adatbázist írtak össze azokról a hírességekről, politikusokról, közéleti személyekről, akik megfordultak az épületben.

A következő fázis, hogy fotókat gyűjtenek róluk és az épületről, környékéről. Ami nem digitális, azt beszkennelik, majd remények szerint egy többezer fős képcsarnok jön létre. Amikor ez készen van, akkor a kisképekből egy mozaikot szeretnének összeállítani.

„Messziről a falra nézve a Vasas épületét rajzolnák ki a kis képek” – zárta Kocsák Gábor, egyben hozzátette: várják a hasonló dokumentumokat a „Vasas Szerszám Központban”.

További hírek

Olvasnivaló