Ugrás a tartalomra

200 milliós fejlesztés, önkormányzati közreműködéssel

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 26. csütörtök 08:55
A DVTK Jegesmedvék a 2018-2019. bajnoki szezonban 200 millió forintot meghaladó fejlesztéseket valósított meg Magyar Jégkorong Szövetség TAO pályázati és Miskolc MJV Önkormányzatának önrész hozzájárulásával.

Mint ismeretes, a 2006-ban épült jégcsarnokban 2018-ban megújult a bajnoki meccseknek helyet adó pályatest, 300 fővel bővült a lelátó, sky boxokat és sajtópáholyt alakítottak ki.

A 2006-ban épült népkerti jégcsarnok gravitációs hő- és füstelvezető rendszere szerkezeti kialakításánál fogva nem üzembiztos – tudtuk meg a fejlesztések folytatásáról Egri Istvántól, a Miskolci Szabadidőközpont igazgatójától, egyben a DVTK Jegesmedvék elnökétől. – A fa tetőszerkezetbe beépített megoldás nem biztosítja a folyamatos működést. Szükségessé vált az előírásoknak megfelelő gépi szellőztető rendszer kialakítása. A rendszer független a tetőszerkezettől és alkalmas a folyamatos és üzembiztos működésre.

Az átadást követő 13 szezonban a 9 hónapos folyamatos használat mellett az öltözők és vizesblokkok elhasználódtak. A további biztonságos, gazdaságos és színvonalas működtetés érdekében vált szükségessé a teljes körű felújítás. A beruházás tartalmazza a 22 db zuhanyzó csaptelep cseréjét, öltöző és folyosó világítás korszerűsítését, öltöző és közlekedő folyosó korcsolyás élvédő burkolatának cseréjét, zuhanyzók hidegburkolatának javítását, helyenként cseréjét, öltöző ajtólapok cseréjét.

A szlovák ligába történő belépéssel fejleszteni kellett a videó gólbíró rendszert a liga előírásainak megfelelően. A jégcsarnok férőhely bővülése kapcsán a beléptető rendszert is bővíteni kellett két új beléptető kapuval. A jégcsarnokban eredetileg fémhalogén világítótestek működtek. Mind a mérkőzéseken, mind a különböző rendezvényeken nagy fényerejű megvilágítást kell alkalmazni, amely jelentős energiafelhasználást jelent. A LED fényforrások alkalmazását tartalmazó beruházás az eredeti megvilágítási szinttől nagyobb, 1500 lux megvilágítást biztosít a pálya területére, ezzel együtt kb. 30% energia megtakarítást jelent.

2017-ben a jégcsarnok régi gépházának felújításával létrehoztak egy olyan metodikai központot, amely a jeges sportágak speciális „száraz” felkészülését szolgálja. Ebben a TAO évben a nyílászárók cseréjét, valamint a padlóburkolat felújítását végezték el. Ezzel egész évben használhatóvá vált a létesítmény.

A jégkorong vertikum jelenleg 35 millió forint nagyságrendben vesz igénybe személyszállítási szolgáltatást külső szolgáltatótól. Két darab 9 személyes busz beszerzésével azokat a feladatokat tudják megoldani, amelyek nem igényelnek nagy buszt. Ilyenek: a KMH Budapesttel közös osztrák EBYSL csapat, amelybe 10-12 játékost delegálnak, illetve a Miskolcon megszervezett „Korizz velünk!” tehetséggondozó program, ahol az iskolásokat és óvodásokat a tanintézményekből tudják a jégcsarnokba oda-vissza szállítani. A buszok jelentősen gyorsabban és alacsonyabb költséggel működhetnek, ezenkívül nem igényelnek hivatásos gépjármű vezetőt.

További megvalósult átalakítások, beszerzések

A fentiek mellett a jégcsarnokban az egyre növekvő sportolói létszám miatt szükségessé vált felszerelés tárolók kialakítása, amelyek tehermentesítik az öltözőket és ennek köszönhetően nem kell a szülőknek a felszerelést hazaszállítani minden edzés után. A megoldással 2 db 5x1,4 m-es rácsos, szellős, száradást biztosító tárolót alakítottak ki.

A Generali Aréna kondicionáló termének fejlesztéséhez a jégkorong sport speciális igényeihez alkalmazkodó eszközöket szereztek be. A fejlesztés eredményeként bővíteni tudták a szolgáltatási kört, valamint a jégkorong sportág igényeit magasabb szinten tudják kielégíteni.

A Népkerti sportegészségügyi centrum eszközeit folyamatosan fejlesztik és felújítják, tették ezt ebben a ciklusban is. Ezek az eszközök biztosítják a jégkorongozók és más sportolók magas színvonalú egészségügyi ellátását.

Nem volt kérdés a város támogatása

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata továbbra is kiemelt figyelemmel tekint a sportra, melynek fejlődéséért infrastrukturális és egyéb területeken is jelentős erőfeszítéseteket tesz. – fogalmazott Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos. –  A város vezetése számára nem volt kérdés, hogy a jégcsarnok és a kapcsolódó létesítmények fejlesztését támogassa, jelen esetben a 30 %-os, 2018-ban és 2019-ben összesen mintegy 60 millió forintos önrész biztosításával. Tettük mindezt egyrészt azért, hogy a rendkívül szép sikereket elérő, a tavalyi szezontól a szlovák extraligában szereplő felnőtt jégkorongcsapat „otthonának” korszerűsítéséhez, a feltételek színvonalas emeléséhez hozzájáruljunk, másrészt pedig azért, hogy a további jeges sportok képviselőinek, utánpótlásának, a lakosságnak, illetve a szurkolóknak is kedvezzünk.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!