Ugrás a tartalomra

Eltilthatják az ebtartástól a Baráthegyi Majorságban gyilkoló kutya gazdáját

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 10. péntek 12:15
A polgármesteri hivatal arról tájékoztatott a baráthegyi majorságot ért kutyatámadások kapcsán, hogy az ügyben az iratokat a Miskolci Rendőrkapitányság csütörtökön elküldte a hivatalnak további intézkedés kezdeményezése céljából.

– Az iratok áttekintése, a megtett rendőri intézkedések megismerése alapján a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtesszük – hangoztatják.

Hozzáteszik: az eset kapcsán várhatóan értesítik a jogellenes cselekmény helye szerinti illetékes járási állat-egészségügyi hatóságot is. Teszik ezt azért, hogy az állatvédelmi hatóságtól a támadásban érintett állatot veszélyes ebbé minősítését kezdeményezzék.

Amennyiben aztán megállapítják, hogy a gazda az állatvédelemre vonatkozó jogszabályokat sorozatosan megsértette azzal, hogy a kutya megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról nem kellőképpen gondoskodott, akkor kezdeményezni fogják az állategészségügyi hatóságnál az ebtartó állattartástól való eltiltását.

Mint ismert, az elmúlt hetekben több alkalommal támadtak kutyák a majorság állataira, a miskolci szociális farmon 22 kecskét pusztítottak el, további tizenötöt, plusz két alpakát pedig megsebesítettek.

A fogyatékossággal élő lakók foglalkoztatásának alapja a sajtkészítés, amely a jelenlegi állománnyal komoly problémát jelent majd.

A rendőrség előtt január 6-án lett ismert, hogy az első kutyatámadás során befogott, majd a miskolci állategészségügyi telepre elszállított egyik kutyát onnan a tulajdonosának kiadták. A rendőrség addig az időpontig az eb kiadásáról és a kutya tulajdonosáról értesítést nem kapott.

A Miskolci Rendőrkapitányság – hatáskörének hiányában – az eb 75 éves miskolci gazdájával szemben veszélyeztetés miatt feljelentést tett. Az eljárásban keletkezett iratokat a rendőrség megküldte Miskolc város jegyzőjének is, aki hatáskörében eljárva megállapíthatja, hogy a kutya gazdája vétett-e az ebtartási szabályok ellen. A kutya gazdája ugyanis olyan kijelentést tett, hogy a majorságot ért támadásban részt vett kutyája rendszeresen eltépi láncának karabinerét, a porta kerítésén keresztül kimászik, elszökik, majd oda visszatér.

A rendőrség közölte: együttműködésre törekszik a Baráthegyi Majorságban működő alapítvánnyal, annak munkatársával közösen bejárta az állattartásra használt ólat, karámot és az azt körülvevő területet, és megállapították, hogy pontosan hol kell kijavítani a kerítést. A járőrök a Miskolci Önkormányzati Rendészet, a Mezőőrség és az Állategészségügyi Telep munkatársaival közösen járőrszolgálatot is ellátnak a környéken a kóbor kutyák befogása érdekében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!