Ugrás a tartalomra

Így adózunk januártól

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 06. szerda 09:10
Változtak a kata szabályai, a béren kívüli juttatások, 11 százalékra csökkent a kisvállalati adó, és az önkormányzatok legnagyobb saját bevételét jelentő helyi iparűzési adó szabálya is módosult – csak néhány változás azok közül, amelyek január elsején léptek életbe. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

A társasági adót nyereség alapján fizetik be, a kisvállalati adónál (kiva) pedig a munkabér vagy személyi jellegű kifizetések teljesítésétől függ az adó mértéke. Idén ez utóbbi, vagyis a kiva 11 százalékra csökkent. Több százezer vállalkozót érint, hogy megváltozott a kisadózó vállalkozások tételes adójának, a katá-nak a szabálya is. Egy embernek a korábbiaktól eltérően csak egy katá-s jogviszonya lehet, amiről december végéig kellett dönteni.

Molnár Erika Brigitta, az Erkazó Plusz Kft. ügyvezetője a Miskolc Televíziónak elmondta, ha egy katá-s vállalkozó éves szinten 3 millió forintot meghaladóan állít ki számlát, akkor a 3 millió forint feletti rész után a számlát befogadó félnek 40 százalékos adófizetési kötelezettsége van (abban az esetben, ha a partner magyar – ha külföldre számláz valaki, akkor viszont már őt terheli ez az adófizetési kötelezettség).

A kiva és a kata szabályai mellett januártól minden számlára kiterjesztették az online számlázást. És változás van a béren kívüli juttatások esetében is. Az SZJA törvény szerint a költségvetési szervek és a vállalkozások is egységesen évi 450 ezer forint kafetériát adhatnak a foglalkoztatottaknak.

A személyi jövedelemadó fizetésénél is van eltérés a korábbiakhoz képest: magánszemélyek a korábbi 500 ezer forint helyett már 1 millióig igényelhetik a 12 havi automatikus adórészletfizetési lehetőséget.

Pásztor Imre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal B.-A.-Z. Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtó főreferense elmondta, a személyi kedvezmény adóalap kedvezménnyé alakul át. – Akik eddig például családi kedvezmény miatt nem tudták igénybe venni a súlyosan fogyatékosok kedvezményét, azok most már igénybe tudják ezt venni. Itt a kedvezményre továbbra is az a magánszemély jogosult, vagy az érvényesítheti ezt a kedvezményt, aki súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenved.

Az önkormányzatok legnagyobb saját bevételét jelentő helyi iparűzési adó esetében is változás történt januártól. Mértékét ugyanis a kormány megfelezte egy év végén hozott rendelettel. Az újépítésű lakásokra január elsejétől 2022 végéig ismét 5 százalékos lett az általános forgalmi adó. Akik csok-ot vesznek igénybe újépítésű vagy használt ingatlan vásárlásához, nem kell illetéket fizetniük.

A gépjárműadót pedig ezentúl nem az önkormányzatnak kell márciusig befizetni, hanem április 15-ig a NAV-nak.

A dohánytermékek többségénél januárban és áprilisban is jelentősen emelkedik a jövedéki adó, ami komoly áremelkedéshez vezethet. Egy átlagos doboz cigi ára áprilisra több mint 1600 forintba kerülhet.

További hírek

Olvasnivaló