Ugrás a tartalomra

Ingatlanpiac – „A vásárlóerő megvan Miskolcon”

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 15. szerda 11:15
Több mint kettőszáz új lakás épült tavaly Miskolcon. Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetője érdeklődésünkre úgy fogalmazott, ez az adat az előző évekhez képest jelentős javulás. Az ipari beruházások az ingatlanpiacra is pozitív hatással vannak.
Képünk csak illusztráció!

Hozzátette azt is azonban, hogy az ország többi megyeszékhelyéhez viszonyítva viszont „még elbírná Miskolc a további új projekteket”. A régiónkban a legalacsonyabb a lakásmegújulási ráta.

Rákérdeztünk arra is, jellemzően milyen típusú, és mekkora lakásokat keresnek a vásárlók? – Az új építésűeknél a 60-80 négyzetmétereseket keresik elsősorban, de csak azért nem a 40-45 négyzetmétereseket, mert ilyenek nem nagyon épültek. Pedig ezekre jelentős befektetői kereslet mutatkozott, mutatkozik jelenleg is. Használt lakásoknál pedig az 55 négyzetméteres, 1+2 fél szobás, illetve a 61 négyzetméteres, 2,5 szobás lakás a sláger, ezek közt is a felújított panel – sorolta.

Ha korosztály szerint vizsgáljuk a miskolci lakásvásárlókat, akkor megállapíthatjuk: teljes a vertikum. – A 18 pluszos vásárlók is jelen vannak a piacon, de a legtöbb vásárló természetesen a 35-55 közötti korosztályból kerül ki. A vevők 30-40 százaléka hitelből szerez lakást, a többiek készpénzzel fizetnek – ismertette az ügyvezető.

Az új lakásoknál 300-400/450 ezer forint is lehet egy négyzetméter ára, ennek oka a szakember szerint az ÁFA mértéke, valamint az építőanyag, illetve a munkaerő drágulása, közvetett oka a lakások drasztikus emelkedése. A panelek esetében a vásárlók kedvelik az elrendezést, azt, hogy könnyen karbantarthatók ezek a lakások, ezért nagy rájuk a kereslet – és ez felfelé mozdította az árakat: a belvárosban akár 160-200/250 ezer forintot is elkérhetnek egy négyzetméterért. A családi házak esetében úgy fogalmaz Demeter Tibor, hogy „lomhábban mozdultak” az árak, ott még „várat magára a nagy bumm”, de idén, vagy 2020-ban itt is emelkedés várható.

– Azt elmondhatjuk, hogy a vásárlóerő megvan Miskolcon, de az olyan ipari beruházások, mint amilyen például a Lufthansa letelepedése, pozitív hatással lesz az ingatlanpiacra is. A bérleti piacot felfelé fogja mozdítani, illetve a befektetés jellegű lakáseladásokat is. A környező, ipari jellegű ingatlanok piacán is fellendülést várunk – tette hozzá a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!