Ugrás a tartalomra

Készül a következő évadra a Miskolci Szimfonikus Zenekar

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 13. szerda 10:05
Izgatottan várja vissza közönségét a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az együttes a következő szezonban is széles közönségréteget szólít meg. Hagyományos bérletes programjaik mellett továbbra is nagy hangsúlyt kapnak a gyermek- és ifjúsági programok, megannyi egyedi és különleges koncerttel készülnek, illetve egy rövid sorozatot is indítanak új hangszerükre, egy Yamaha CFX versenyzongorára építve. 

- Különös, eddig soha nem megélt izgalommal készülök a 2020-21 es évadra. Kívánom, hogy ugyanezt a különös várakozást érezzék önök is velem együtt, és ígérem, nem fognak bennünk csalódni! – fogalmazott Antal Mátyás, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. 

Ahogy az ország, sőt a világ legtöbb művészeti együttese, úgy a Miskolci Szimfonikus Zenekar is nagyon nehezen élte meg a rendkívüli járványhelyzetet. A zenekar tagjai azonban aktívan, otthoni felkészüléssel töltötték a karantén idejét, s még nagyobb izgalommal várják az új évadot, mint eddig. A zenekar május 18-án hivatalosan is meghirdeti évadát, és bár a bérleteket megvásárolni a jegypénztárak nyitásáig nincs mód, az együttes lehetőséget biztosít a bérlethelyek lefoglalására e-mailben és telefonon. A zenekar továbbra is két miskolci bérletsorozatot kínál a komolyzene szerelmeseinek. Tűzvarázs sorozatuk hét, míg a Hangforrás négy koncertet foglal magában. 


Kiegyensúlyozottságra törekvés – talán ez a legszembeötlőbb vonása a 2020/21-es évadra kínált bérletes sorozataiknak. A két miskolci sorozat mellett pedig a fővárosban is találkozhatnak velük, FényÁRnyék elnevezésű három alkalmas sorozatuk koncertjein, a Budapesti Olasz Kultúrintézetben. S ezek mellett egy új sorozatot is meghirdetnek a miskolci publikum számára, amely az új versenyzongorájukra épül.

Bérletes műsoraik egy része vegyes összeállítású, több alkalommal is régi és újabb korok művészetét társítva egymással egyazon este folyamán. A többi koncertet illetően viszont legalább ugyanennyire törekedtek a szorosabb belső egység létrehozására: lesz egy-egy önálló Schumann- és Mendelssohn-estük, magyar műsoruk (Liszt–Bartók–Kodály–Siklósi); máskor az orosz romantika nagymesterei (Csajkovszkij, Rahmanyinov) vagy a francia hagyomány előtt róják le tiszteletüket (Massenet–Saint-Saëns–Ravel est). Lesz továbbá egy felerészt olasz, felerészt Itáliához kötődő Rossini–Paganini–Richard Strauss programuk, s egyebek mellett osztrák, norvég és spanyol zene is megszólal hangversenyeiken.

Műsorra tűznek több, kerek évfordulókhoz kötődő alkotást is – a 250 éve született Ludwig van Beethoven, a 180 esztendeje elhunyt Nicolò Paganini, az évszázada elhunyt Camille Saint-Saëns, valamint a 75 esztendeje eltávozott Anton Webern tollából. Olykor a koncertük időpontjával évszak szerint „harmonizáló” zeneművek hangoznak föl: P. I. Csajkovszkij „Téli álmodozás” feliratú I. szimfóniája decemberben, Robert Schumann „Tavaszi” elnevezésű – ugyancsak egyes sorszámú – szimfóniája februárban, mintegy tavaszváró jelleggel; Bartók Béla „Virágzás” című tétele márciusban.

A tavalyi évadhoz hasonlóan most is kiemelt helyet élvez műsoraikban a magyar zene: régi és új darabok egyaránt szép számban kerülnek a nyilvánosság elé az együttes jóvoltából (Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Siklósi Kristóf, Cser Ádám és Sándor László tollából; utóbbi kettő ősbemutatóként). Karmester vendégművészeik között szerepel az olasz Lorenzo Castriota Skanderbeg, a francia Quentin Hindley, a magyar ősökkel rendelkező svájci Thomas Herzog, mellettük a hazai művészgárda megannyi kiválósága, Kovács Jánostól kezdve a fiatal generációkig. Vendégszólistáik impozáns névsora – másokkal együtt – magában foglalja Boldoczki Gábor trombita-, Ittzés Gergely fuvola-, Rohmann Ditta gordonka-, Szabadi Vimos hegedű-, Várjon Dénes és Farkas Gábor zongoraművészt, s ugyanúgy a szlovén Darko Brlek klarinétművészt is.

Szászné Pónuzs Krisztina, a zenekar ügyvezetője elmondta: - Nagyon sikeresek a gyermek-, és ifjúsági programjaink (Hang-ár, Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal, Ciróka Babakoncert…), amelyek közé tavaly álmodtuk meg Hangszerező című kisikolásoknak szóló interaktív hangszerbemutató programunkat. Szintén nagy népszerűségnek örvendenek a bérleten kívüli hangversenyeink (Aperitif, Promenád, Kastély-szerenád, Zene világnapi koncert, karácsonyi és újévi hangversenyek – amelyből már 4 teltházas alkalmat játszottunk) is. 

A zenekar pozitívan tekint a jövőbe, s augusztus végétől már tele van a koncertnaptáruk tervekkel. Ezek szerint a következő évad első koncertjét Edelényben köszöntik egy különleges és ünnepi kastély koncerttel, augusztus 22-én, majd szeptember 3-án Aperitif koncertjükkel az évad kínálatába engednek betekintést.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!