Ugrás a tartalomra

Koronavírus: gyakori kérdések válaszokkal miskolciaknak

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 21. szombat 07:38
Összegyűjtöttünk minden fontos információt: milyen tünetei vannak a betegségnek, mit kell tennie, ha külföldről érkezik, mi a helyzet Miskolcon… Sok kérdés és sok válasz olvasható a városháza aktuális összeállításában.

ALAPINFORMÁCIÓK

Mit kell tudni az újfajta koronavírusról?

Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Kezdetben 2019-nCoV (új koronavírus) névvel illették, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi SARS-CoV-val (súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) való rokonsága alapján.

Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease - koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

Mik a tünetei az új koronavírus által okozott megbetegedésnek?

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat.

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Hogyan terjed az új koronavírus?

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Hogy lehet gyógyítani az új koronavírus okozta megbetegedést?

Jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékegyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek, szükség esetén légzéstámogatás).

Van-e védőoltás az új koronavírus ellen?

A koronavírusok, így az új koronavírus ellen sincs még védőoltás. Az új koronavírus esetében megkezdődött a vakcinafejlesztés, a védőoltás előállítása akár egy-másfél évig is eltarthat.

MIT TEGYEK?

Mit tegyek a megelőzés érdekében?

A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Ez különösen javasolt mosdó használatát követően és étkezés előtt!

A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt, ha valaki légúti tünetektől szenved. Amennyiben valamilyen alapbetegsége (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, légzőszervi betegség, májbetegség, daganatos betegség) van, saját védelme érdekében viseljen maszkot!

Ha köhög vagy tüsszent, használjon papírzsebkendőt, azt használat után azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet!

Amennyiben teheti maradjon otthon és csak a legszükségesebb esetben mozduljon ki (munka, alapvető dolgok beszerzése), kerülje a társaságot, az érintkezést.

A gyerekeket is érinti az új koronavírus okozta megbetegedés?

A vírussal bármilyen életkorú ember megfertőződhet. Az eddig igazolt esetek között alig volt gyermekkorú beteg - betegségük enyhe lefolyású volt.

Mi a teendő, ha azt gondolom, hogy az új koronavírussal fertőződtem?

Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget! (a miskolci háziorvosi körzetek, elérhetőségek IDE KATTINTVA elérhetőek)

A háziorvos, az ügyeletes orvos vagy a mentőszolgálat szakembere feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját. Mindenképpen jelezze, ha ön vagy önnel kapcsolatban álló járt olyan országban az elmúlt két hétben, ahol új koronavírus-járvány zajlik. 

Mit tegyek, ha fertőzött területen jártam vagy olyasvalakivel érintkeztem, aki ott járt?

Ha a közelmúltban (14 napon belül) olyan országban járt, ahol új koronavírus-járvány zajlik, vagy kapcsolata volt valakivel, aki az érintett területről érkezett, és ezt követően a betegség tüneteit észleli magán, akkor haladéktalanul hívja fel háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét!

Emberek közé, orvosi váróba ne menjen, tömegközlekedést ne használjon, maradjon otthon!

 Milyen fertőtlenítő szerek hatásosak az új koronavírussal szemben?

A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is.

Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessen gyakran!

Az influenza elleni oltás véd az új koronavírus ellen?

Az influenza elleni oltás nem ad védettséget az új koronavírus okozta fertőzéssel szemben.

 Mi történik, ha a fertőzés beigazolódik?

Amennyiben szállítható állapotban van, a beteget a mentőszolgálat a Dél-Pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe szállítja elkülönítés és további ellátás céljából.

Van-e lehetőség az új koronavírusra szűrővizsgálatot végeztetni?

Nincs. Jelenleg kizárólag akkor végezhető laboratóriumi kivizsgálás, ha a jellemző tünetek mutatkoznak, és a járványtani kockázat is fennáll. Tünetmentes emberek szűrővizsgálatát, tesztelését nem végzik.

Várandós vagyok, mit tegyek a megelőzés érdekében?

Tartsa be a normál higiéniai rendszabályokat, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt! Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szemei érintését! Jelenleg semmilyen adat nincs arról, hogy az új koronavírusnak magzatkárosító hatása lenne.

Szükséges-e tartós élelmiszereket nagyobb mennyiségben beszerezni?

A lakossági ellátás kiegyensúlyozott, a készletek biztosítják a kiskereskedelmi forgalomban esetlegesen, rövid időre jelentkező hiányok pótlását. Gondolja végig saját szükségleteit, és annak megfelelően intézze vásárlásait!

MI A HELYZET MISKOLCON?

Vannak fertőzöttek Miskolcon? Tudjuk kik a fertőzöttek?

Jelenleg nincsen Miskolcon igazolt koronavírusban szenvedő beteg.

Mit tesz a város annak érdekében, hogy megelőzze a járvány terjedését?

Lakossági tájékoztató kampányt kezdett az önkormányzat, a higiénés szabályok betartásával kapcsolatban.

A társasházak esetében javasolt a fokozott fertőtlenítés, valamint azt, hogy fertőzésveszély esetén felelősségteljesen járjanak el a lakók egymással szemben.

  • Március 15-től visszavonásig bezárnak a következő önkormányzati fenntartású intézmények:

    Bezár a Diósgyőri vár. Az intézményt működtető Miskolci Kulturális Központ munkatársai készülnek a veszélyhelyzet mihamarabbi feloldására és bíznak benne, hogy ennek lezárultával újra megnyithat Nagy Lajos király egykori kastélya. Addig is mindenkit arra kérnek, hogy kövessék figyelemmel hivatalos weboldalukat és Facebook-oldalukat

    Miskolci Sportcentrum Kft. által üzemeltetett Diósgyőri Tanuszoda, a Kemény Dénes Városi Sportuszoda, valamint a Miskolci Atlétikai Centrum határozatlan ideig zárva tart. A Miskolci Sportcentrum Kft. által üzemeltetett további sportlétesítményekben (MVSC Sporttelep, Honvéd Papp József Sporttelep, Ifjúsági Sporttelep) pedig szintén határozatlan időre megtiltja a szervezett keretek közötti sportolást.

    A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. által üzemeltetett Zsarnai piac 2020. március 13-tól határozatlan ideig zárva tart.

    A Miskolci Állatkert és Kultúrpark március 17-től határozatlan ideig nem látogatható.

    Miskolci Fürdők által üzemeltetett Miskolctapolcai Barlangfürdő, a Miskolctapolcai Strandfürdő és a Selyemréti Strandfürdő nyitva tartását 2020. március 13-tól a város határozatlan időre felfüggeszti.

    Bezár a Herman Ottó Múzeum valamennyi kiállítóhelye, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épülete és valamennyi fiókkönyvtára.

    Az önkormányzati ügyintézés március 17-től szünetel.

    Kivételt képez ez alól:

    •          a házasságkötési szándék bejelentése,

    •          a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentése,

    •          az apai elismerő nyilatkozat megtétele,

    •          a halálesetek anyakönyvezése,

    •          a rendkívüli települési támogatás,

    •          a köztemetés iránti kérelem benyújtása,  valamint

    •          a közfoglalkoztatotti jogviszony megszüntetésével és létesítésével összefüggő személyes ügyfélfogadás.

    Ezen nyilatkozatok megtételére, a kérelmek benyújtására előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség, és intézésükre a Városház tér 8. szám alatti ügyfélszolgálaton kerül sor, amelynek megközelítése csak a Városház tér felőli bejárat irányából lehetséges. A hivatal épületében ügyfelek nem tartózkodhatnak, kivéve, akik személyes ügyintézésre, előzetes időpont egyeztetést követően érkeznek. Az ügyintézési lehetőség továbbra is biztosított mind postai küldemény, mind elektronikus beadvány formájában. A Miskolc, Városház tér 8. szám alatt gyűjtő ládát helyeztek ki, amelyen keresztül a beadványok személyesen is benyújthatóak. 

    Határozatlan időre bezárja ügyfélszolgálatait a Miskolc Holding Zrt és tagvállalatai 

    A dolgozók és a lakosság egészségét is védve, március 16-tól a Miskolc Holding Zrt Ingatlangazdálkodási Igazgatósága, a MIHŐ Kft. a MIVÍZ Kft. a MVK Zrt. és a Városgazda Nonprofit Kft. az ügyfélszolgálati irodáit határozatlan ideig zárva tartja.

    Ügyintézésre telefonon és elektronikus úton lesz lehetőség. További információk a tagvállalatok weboldalain olvashatók.

    A Miskolci Nemzeti Színház, a Csodamalom Bábszínház, a Művészetek Háza és a Generali Sportaréna előadásait, rendezvényeit, valamint a Miskolci Szimfonikus Zenekar hangversenyeit el kell halasztani.

    Az önkormányzat által szervezett kültéri és beltéri rendezvényeket is elhalasztják, mint például a Régiségvásár, termelői piac, stb.

    A védőnői szolgálatoknál is a minimálisra szükséges csökkenteni a közvetlen kontaktokat, a fogorvosi alapellátás keretében pedig csak sürgősségi ellátás nyújtható.

Mit tesz Miskolc a gyermekekért?

A koronavírus veszélyhelyzetre tekintettel az önkormányzati fenntartású óvodákban és bölcsődékben rendkívüli szünetet rendeltünk el 2020. március 16-tól. A rendkívüli szünet visszavonásig érvényes, a jelen állapotok szerint minimum két hétig érvényben marad.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2020. március 16-tól bezárnak ezen nevelési intézmények, de 2020. március 20-ig ügyeleti rendben működnek.

Ennek értelmében - rendkívül indokolt esetben, kizárólag akkor, ha az elhelyezésről a szülő gondoskodni nem tud - ebben az időszakban az az intézmény, amelyet eddig is látogattak, fogadja a gyermeket.

Kérjük a szülőket, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel otthoni körülmények között gondoskodjanak a gyermekek elhelyezéséről, és amennyiben lehetséges a gyermekek felügyeletét ne időskorúakra, ne a nagyszülőkre bízzák.

Az intézmények vezetői ezen időszakban felmérik, hogy kik azok, akik nem tudják otthonukban elhelyezni gyermekeiket, valamint azokat, akik a közétkeztetést igénybe kívánják venni.

Ezek alapján 2020. március 23-tól a saját intézmény már nem fogadja a gyermeket, onnantól csak a kijelölt ügyeletet adó intézmények állnak rendelkezésre.

Mit tesz Miskolc az idősekért?

A nappali ellátás (idősklub) 2020. március 16-tól átmentileg szünetel. Kérjük, hogy az ebédet vigyék el és otthonukban fogyasszák el. Természetesen, az idősklubok munkatársai telefonon rendelkezésre állnak, ha segítségre van szükségük.


Saját érdekükben arra kérjük az időseket, lehetőség szerint hozzátartozóikat, ismerőseiket küldjék el az ebédért.

.A kormányrendelet értelmében a koronavírus-veszély miatt kialakult helyzetben a házi segítségnyújtásban nem részesülő 70 éven felüliek ellátása az önkormányzatok feladata. Ennek értelmében Miskolc MJV Önkormányzata a következő döntést hozta: a rászoruló idősek hívják a Miskolci Önkormányzati Rendészet zöldszámát, a 80/46-00-46-at, amely a nap 24 órájában elérhető.

Mit tesz Miskolc a dolgozókért?

Felhatalmazást kaptak a városi cégek vezetői arra, hogy a járvány megakadályozása érdekében, saját hatáskörben, biztosítsák a rugalmas munkavégzés feltételeit amellett, hogy a feladatellátás zökkenőmentes legyen.

Mit tesz Miskolc a közlekedésért?

Az utasok és járművezetők egészségének megőrzéséért, összhangban a koronavírus-fertőzés miatt országosan kihirdetett vészhelyzeti intézkedésekkel az MVK Zrt. március 13-tól határozatlan időre felfüggeszti az első ajtós felszállásra vonatkozó szabályokat, vagyis a járműveken minden ajtón fel lehet szállni az utasoknak. Ezen kívül a járművein folyamatos a fertőtlenítés.

AZ ESETEK OSZTÁLYOZÁSA

Gyanús eset / Kivizsgálás alatt álló eset

Olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, akinél az alábbi tünetek közül legalább egy fennáll: láz (≥38°C), köhögés, légszomj; hirtelen megbetegedési kezdettel, függetlenül a megbetegedés súlyosságától, ÉS aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt megerősítetten vagy valószínűsítetten új koronavírussal fertőzött személlyel VAGY olyan, az új koronavírus fertőzéssel érintett területen járt, ahol közösségi terjedés feltételezhető

Valószínűsített eset

Megerősített eset

Minden olyan személy, akinél laboratóriumi módszerrel igazolták az új koronavírus által okozott fertőzést (klinikai tünetekkel vagy klinikai tünetek nélkül).

Mi a különbség a járványügyi megfigyelés/zárlat (házi karantén), önkéntes karantén között?

Járványügyi megfigyelés (házi karantén):

Azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat.  A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

Ki ellenőrzi a járványügyi megfigyelés (házi karantén) betartását?

A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Mik a teendők járványügyi megfigyelés (házi karantén) alatt?

Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

A háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni.

Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. 

Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki.

Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget, hívják az alábbi ingyenesen hívható telefonszámot: 06-80-460-046.

Tehetek-e valamit az olyan családtagomért, barátomért, ismerősömért, aki házi karanténban van és nem hagyhatja el lakóhelyét?

Igen, sőt nagyon fontos, hogy az ilyen embert ne hagyják magára! A rendszeres telefonbeszélgetés, elektronikus levélváltás sokat segít neki ebben a helyzetben. Mivel nem hagyhatja el lakóhelyét, ezért a mindennapi élelem, gyógyszer stb. beszerzéséhez is segítségre van szüksége. Ajánlja fel, hogy bevásárol neki és segíti őt a mindennapi élet zökkenőmentessé tétele érdekében!

Bevihetem-e a megvásárolt holmit a házi karanténra utalt ember lakásába?

Nem, a lakásba senki nem léphet be. Tegye az összekészített csomagot az ajtó elé, és távozzon azonnal. Egy megbeszélt jellel (pl. kopogás, telefonhívás) mielőbb értesítse őt, hogy a holmi megérkezett.

Sétáltathatom-e a házi karanténban lévő ember kutyáját?

Igen, de csak úgy, hogy ne találkozzon a karanténban lévő emberrel. A kutyával való foglalkozás után nem maradhat el az alapos kézmosás! A legbiztonságosabb és legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a kutyát átmenetileg olyan személy vagy család fogadná be, akit és akinek a környezetét a kutya jól ismeri.

Önkéntes karantén

Ez egy elővigyázatos, rendkívül felelősségteljes és példamutató magatartás, amely arról szól, hogy ha valaki bárhol külföldön járt, az hazaérkezte után két hétig otthon marad. Hatékony óvatossági intézkedés, de nem azt jelenti, hogy az illető beteg. Nagy valószínűséggel már most is sokan vannak ilyen típusú önkéntes karanténban, mert biztosra akarnak menni és ezzel is vigyáznak embertársaikra.

Van-e Miskolcon megbetegedés?

Miskolcon jelenleg nincs igazolt koronavírusos megbetegedés.

Honnan tudhatom meg, hogy mennyien vannak járványügyi megfigyelés alatt Miskolcon?

Hivatalosan a Kormányhivatal adhat ki erre irányuló adatokat. 

Ha nincs megbetegedés, miért indokolt ez a szigor? 

A hatósági szigor indokolt, a vírussal szembeni egyedüli védekezési mód jelenleg a megelőzés, a járvány lassítása, hogy a megbetegedettek ne egyszerre zuhanjanak rá az egészségügyi ellátórendszerre, ebben pedig hatalmas a jelentősége van annak, hogy mennyire tartjuk be a szabályokat és ajánlásokat.

További hírek

Olvasnivaló