Ugrás a tartalomra

Magyarok, akik segítették az emberiség előre haladását

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. november 06. szerda 15:45
A tizenhat, magyar származású Nobel-díjas áll annak a tudománytörténeti kiállításnak a középpontjában, amit szerda délután nyitottak meg a megyei könyvtárban. Közel egytucat tabló mutatja be életüket, eredményeiket.

A tárlat anyagát Pálfi György nyugalmazott egyetemi oktató állította össze, és a Magyarok IX. Világkongresszusa mellett a Magyarok Világszövetsége is támogatta a vándorkiállítást. Utóbbi elnökségi tagja adta át a kiállítást a miskolci közönségnek. Bodnár József köszöntőjében felidézte, Pálfi arra kérte őket, hogy gondoskodjanak az összegyűjtött anyagról, és vándorkiállításként juttassák el az anyaország mellett a külhoni városokba is.

Fotó: Mocsári László

– Büszkék lehetünk arra, hogy elődeink, magyar tudós elmék, feltalálók mit tettek le az asztalra, mit adtak a nagyvilágnak – húzta alá.

Tizenegy tablón olvashatunk a Nobel-díjasaink életéről, munkásságáról, de olyan területeken elért világraszóló sikerekről is, mint az atomenergia, az űrkutatás, az informatika, vagy éppen a gyógyszerészet.

– Tizenöt éves munka van ebben az anyagban, mintegy 330 magyar tudós munkásságának összegzése – mondta el megnyitó beszédében Rózsa György főlevéltáros, aki kiemelte: minden kategóriában van Nobel-díjas tudósunk.

Mint ismert, november 3. a magyar tudomány ünnepe, 2003-ban döntött erről az Országgyűlés. 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel birtokai egyévi jövedelmét egy magyar tudós társaság megalapítására. – Ezt ünnepeljük most, és ehhez kapcsolódóan adunk otthont Miskolcon a vándorkiállításnak – tette hozzá Prokai Margit könyvtárigazgató.

A magyar származású Nobel-díjasok névsora, tevékenységük időrendjében:

Lénárd Fülöp, 1905, fizikai

Bárány Róbert, 1914, orvos-élettani

Zsigmondy Richárd, 1925, kémiai

Szent-Györgyi Albert, 1937, orvos-élettani

Hevesy György, 1944, kémiai

Békésy György, 1961, orvosi

Wigner Jenő, 1963, fizikai

Gábor Dénes, 1971, fizikai

Friedman Milton, 1976, közgazdasági

Polányi János, 1986, kémiai

Wiesel Elie, 1986, béke

Harsányi János, 1994, közgazdasági

Oláh György, 1994, kémiai

Majláth Judit, 1997, béke

Kertész Imre, 2002, irodalmi

Herskó Ferenc, 2004, kémiai.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!