Ugrás a tartalomra

Történelmi idők: modellváltás előtt a Miskolci Egyetem

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. május 29. péntek 09:04
A szenátus Horváth Zita pályázatát támogatta, így a Történettudományi Intézet egyetemi tanára lehet 2021-től a Miskolci Egyetem új rektora – jelentették be csütörtökön, sajtótájékoztatón, ahol a magánegyetemmé válás részleteiről beszélt az intézmény vezetése.

Hat egyetem – a Miskolci mellett az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (mindkettő Budapest), a kecskeméti Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem – új struktúrában működik tovább augusztus 1-jétől. Az intézmények alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. (Szeptember 1-jétől átalakul egyébként a Színház- és Filmművészeti Egyetem, januártól pedig további intézményeknél lehet számítani modellváltásra.)

Fotó: Mocsári László

Járatlan úton: modellváltás előtt a Miskolci Egyetem

– Járatlan útra léptünk, ilyen modell még nem működik Magyarországon. Optimista emberként azt mondom, hatalmas lehetőség előtt áll a Miskolci Egyetem – fogalmazott a rektor a magánegyetemmé válás kapcsán. Torma András ismertette: a felsőoktatási intézmény az állam által alapított, 600 millió forintos alaptőkéjű Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működik tovább.

Hangsúlyozta: a hallgatók jogállása nem változik, az állami ösztöndíjas támogatási forma változatlanul fennmarad számukra. És minden olyan támogatásban részesülni fognak, amit jelenleg is megkapnak.

Torma András bejelentette azt is, hogy a csütörtöki szenátusi ülésen Horváth Zita rektorjelölt pályázatát támogatta a többség, így leköszönését követően, 2021 februárjától „minden valószínűség szerint” női vezetője lesz a Miskolci Egyetemnek. Ehhez a köztársasági elnök aláírása szükséges, július végéig terjesztik a pályázatot Áder János elé.

Saját tulajdonban

Az állam továbbra is biztosítja az egyetem finanszírozását: 2022-től az intézménnyel 15-20 éves, hosszútávú garanciákat biztosító szerződést, továbbá ennek keretei között 3-5 éves, egyedi finanszírozási megállapodásokat köt – mondta el a kancellár. Deák Csaba hozzátette, az új modell sokkal rugalmasabb működést biztosít majd minden szinten.

Ráadásul az egyetem tulajdonba kapja a jelenleg általa használt ingó és ingatlan vagyont, tehát az épületeket, a (labor)eszközöket, a bútorokat.

– Gyorsabban tudunk majd döntéseket hozni, legalább 3 évre előre látjuk a finanszírozást, és az, hogy az állam továbbra is biztosítja az egyetem finanszírozását, biztonságot ad és jobb teljesítményre ösztönzi az egyetemet – sorolta.

Béremelés és fejlesztések

Horváth Zita most még felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként volt jelen a sajtótájékoztatón. Kiemelte, nem a Corvinus mintájára működik majd a Miskolci Egyetem. – Mások a lehetőségek is, hiszen az egy fővárosi, homogén képzést nyújtó intézmény. Alapvető különbség az is, hogy a most átalakuló intézmények egyáltalán nem szakadnak el az államtól.

A finanszírozás 3 lábon áll majd: 1. hallgatói létszám; 2. kutatási kiválóság; 3. az infrastruktúra finanszírozása. – Egy kiszámíthatóbb, átláthatóbb, sokkal igazságosabb finanszírozás lép életbe – emelte ki.

A következő két évben 15-15 százalékkal emelik majd a béreket az egyetemeken, differenciáltan, teljesítményértékelés alapján. A munkavállalók közalkalmazotti jogviszonya munkaviszonnyá alakul át. – Azon dolgozunk, hogy a szakszervezetekkel közösen egy kollektív szerződést hozzunk létre. Ez kellő garanciákat ad a dolgozók számára.

A fejlesztések között a helyettes államtitkár kiemelte a Tudományos és innovációs parkot, amiből 9 lesz az országban. – Abban bízunk, hogy a regionális beágyazottsága erősödik majd az egyetemnek.

Kuratórium kérdőjelekkel

Torma Andrásék végül elmondták: több álhír, pletyka is megjelent a sajtóban arról, kik lesznek az alapítvány kuratóriumának tagjai. Annyit megtudhattunk, hogy öt főből áll majd, ők „elkötelezettek a Miskolci Egyetem iránt”. Lesz köztük olyan is, aki az üzleti életből érkezik. Várhatóan a jövő héten döntés születhet ebben a kérdésben is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!