Ugrás a tartalomra

Így ünnepelnek az ügyeletesek

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. december 25. szerda 09:46
December 24-én délután szellemvárossá válnak a magyar települések, az üzletek délután 2-kor bezárnak, a tömegközlekedés leáll, a családok visszahúzódnak otthonaikba ünnepelni. Bizonyos szakmákban az élet azonban nem áll meg.

Néhány szakmában, mint például az Országos Mentőszolgálatnál a legnagyobb családi ünnepeken sem állhat meg az élet, évről évre rengetegen szeretteik társasága nélkül, a második családjukkal, bajtársaikkal ünnepelnek - nyilatkozta Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársa.

A mentőállomáson az ünnepi szolgálatnak megvan a maga különleges hangulata: a karácsonyfa fel van díszítve, ha éppen nincsen riasztás, közösen eszünk, beszélgetünk. Sajnos a család hiányát nem tudja pótolni ez sem, de mindannyian, akik itt dolgozunk, vállaltuk ezt az áldozatot, hogy segíthessünk a bajbajutott embereken. Szilveszterkor szintén sok bajtársunk munka közben köszönti az újesztendőt. Ilyenkor Miskolcon éjfélkor közös szirénaszóval és fénnyel köszöntjük az újévet, melyet a mentőállomás körül lakók kifejezetten szeretnek és kérnek is minden évben, az ablakokból és az erkélyekről osztoznak velünk együtt ebben a hagyományban.

Fotó: Lévai Krisztina

Mátyás Lajos, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház Ér- és Endovascularis Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa pedig arról számolt be, hogy megpróbálnak egy olyan lelki hangulatot teremteni az egyes betegellátó részlegeken, osztályokon, mint a polgári életben. - Ez mindkét félnek jó, hiszen az otthon melegét idézzük meg a feldíszített karácsonyfával a kórházban ápolt betegeknek és az aktuálisan szolgálatot teljesítő személyzetnek: ápolóknak, orvosoknak és egyéb egészségügyi dolgozóknak.

Érdekes, hogy a kórházban lévő egyházi működtetésű óvodánkból a gyerekek végigjárják az osztályokat az óvónők vezetésével. Ők saját énekükkel oldják a kórházi hangulatot. Attól természetesen nem lehet elvonatkoztatni, hogy az intézményben dolgozók mégsem otthon töltik a szeretet ünnepét. A hozzátartozók hiánya valahol ott van a lelkükben. Szilveszterkor azonban egy oldottabb hangulatot próbálunk varázsolni az osztályokra. A munka miatt, a szolgálat alatt persze az elvárt pezsgő csak alkoholmentes lehet. Az óév búcsúztatására és újév köszöntésére koccintunk egymással a Himnusz közös meghallgatása után.

További hírek

Olvasnivaló