Ugrás a tartalomra

Nyitva állnak a templomok

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 12. csütörtök 13:56
A betegek ne menjenek közösségbe – kérte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága. A református és az evangélikus egyház korlátozza az istentiszteleteken résztvevők számát.

A kormánydöntésben szereplő, száznál több ember részvételével tartandó beltéri rendezvények tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség arról tájékoztatta a püspöki konferenciát, hogy a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események. Az egyház nagyobb létszámú rendezvényeinek megtartásáról az arra illetékesek eseti döntést fognak hozni.

Az MKPK múlt csütörtökön kiadott közleményében elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban, kérték a szentmiséken a kézfogás és a “nyelvre áldoztatás elhagyását”, valamint előírták, hogy a gyóntatóhelyiségben a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát.

A katolikus püspökök arra kérik a papokat, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket, a gyóntatóhelységeket rendszeresen szellőztessék.

A görögkatolikus templomokban az ikonokat, keresztet, Evangéliumos könyvet mindenki a saját meggyőződése szerint csókolja meg. Nem függesztik fel ennek gyakorlatát, de egyelőre nem is buzdítják rá a híveiket, mindenki a maga felelőssége szerint járjon el. Az Eucharisztia vételekor az eddigieknél sokkal nagyobb gondossággal kell arra ügyelni, hogy a szentáldozáskor ne történjék fizikai érintkezés. A papnak is fokozottan figyelnie kell arra, hogy az áldozó az ajkával ne érintse sem a kanalat, sem a kelyhet, sem a kendőt. Ha mégis szükség van a kendő használatára, azt azonnal cserélni kell.

Gyakoribb, kisebb létszámú istentiszteletek megtartását javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa az evangélikus gyülekezeteknek. A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnöksége pedig arra kéri a híveket, hogy száznál többen ne tartózkodjanak egy-egy istentiszteleten. Ahol a szertartáson résztvevők száma általában több mint száz, javasolják, hogy több, kisebb létszámú istentiszteletet tartsanak vasárnap, és sűrítsék a hétközieket is. Az úrvacsorával kapcsolatban továbbra is kérik a higiéniai szabályok fokozott betartását. A református istentiszteletek között legalább félórás szellőztetési szünetet kell tartani.

Minden egyház törekszik arra, hogy online mutasson be egy-egy szertartást. A Miskolc Televízió Hívőszó című műsorában pedig március 15-én 16 órai kezdettel az Alsóvárosi református templomból közvetítenek.

További hírek

Olvasnivaló