Ugrás a tartalomra

Alapozás az elejétől: négy pillérre építkeznek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. november 14. vasárnap 19:05
Múlt, jelen és jövő egy kalap alatt: Fedor Vilmos polgármesteri megbízottal Miskolc kulturális stratégiájáról beszélgettünk.
Fotó: Horváth Csongor

Nem csak az olvasás a kultúra. Persze az olvasás is kultúra. Nem csak a színház a kultúra, de kultúra az is. Táncművészet, komoly- és könnyűzene, film, képzőművészet, bábjáték: részben mindegyik az, de önmagában egyik sem. Nem könnyű választ találni arra, hogy mit jelent a kultúra szó egy város vonatkozásában. Fedor Vilmos a következőképp definiálta ezt a fogalmat.

- Áthatja az egész életünket: amit én a kultúra alatt értek, leginkább az, ami miatt jó egy településen élni. Az a fajta közeg, ami a nap minden órájában körbeveszi az embert, de nem csupán körbeveszi, hanem azt az érzetet kelti benne, hogy otthon van.

Arra a kérdésre, hogy miért kell újragondolni a város kulturális célkitűzéseit, Fedor Vilmosnak kész válaszai voltak.
- Több feltétel is hiányzik ahhoz, hogy kijelenthessük: rendben van ma a kultúra Miskolcon. Vannak területek, amik korábban működtek, most pedig nem. Például hihetetlen számomra, hogy a kulturális szereplők között nincsen párbeszéd, nincs együtt gondolkodás. Egy városban létezünk, ezért fontos a párbeszéd. Emellett azzal is számolni kell, hogy telnek az évek: amit egykor csináltunk, ma már nem elég, kevésnek számít: megváltoztak a fogyasztói szokások, más ez az új, digitális miliő. Más világban kell a kultúrának teret hódítania, és ennek a folyamatnak nem voltak meg eddig a feltételei szerintem Miskolcon.

A korábbi alpolgármester beszélt az alapozómunkálatokról is.

- Négy lábra helyezzük a város új kulturális stratégiáját. Az első, hogy a város kulturális szereplőit megismertetjük egymással. A programok egyeztetésére összehoztunk egy havonta visszatérő fórumot, ahol nem csupán a művészeti intézmények, művelődési házak és közgyűjtemények vezetői vesznek részt, hanem a civil szolgáltatók, egyesületek is, és azok a magánvállalkozók, akik úgy gondolják, érdemes kultúrába fektetni a pénzüket.
A második pillér az elérhetőséget célozza.

- Problémát okoz a jelenlegi helyzetben, hogy az egyes kulturális intézmények vezetői nem ismerik egymást. Ennek kiküszöbölésére létrehoztuk a Kulturális kapcsolatok könyvét. Ebbe mindenki bekerült, aki ezen a területen tevékenykedik, legyen irodalmi egyesület, vagy kortárs zenei csoport. Ezt a könyvet E-book formában elérhetővé tettük mindenki számára: ezáltal láthatóvá válunk egymás számára.

A harmadik láb a Kulturális Tanácsadó Testület, ami nemrégiben alakult meg.

- Nem csak mecenatúráról van szó: 11 embert felkértünk arra, hogy minden kulturális témájú anyagot, mielőtt azok a közgyűlés elé kerülnek, minősítsenek, egészítsenek ki javaslataikkal. Szeretném, ha a városi kitüntetési gyakorlatba is beleszólnának a jövőben. A negyedik láb, amiről beszéltem, a város 10 éves szakmai programjának, úgynevezett kulturális stratégiájának előkészítése - jelentete ki.


A Fedor Vilmossal készült teljes beszélgetést régi-új közéleti magazinműsorunkban, a Kilátóban nézhetik meg november 15-én 18.25-től.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!