Ugrás a tartalomra

Csatlakozott az UNESCO hálózatához a Bükk-vidék Geopark

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 06. hétfő 17:20
A bejelentést tudományos előadóüléssel koronázták meg a Szeleta Park Látogatóközpontban.
Várhelyi-Szomszéd Eszter moderátor felkonferálja a megszólalókat / Fotók: Detzky Anna

A Bükk-vidék Geopark tagjává vált a geoparkok 213 tagot számláló, 48 országot érintő nemzetközi hálózatának, az UNESCO Globális Geopark Hálózatnak. Ezt március 27-én, a budapesti Városligetben, a Vajdahunyad vár imitációjában jelentették be, a hálózat 20. jubileumi évfordulóján. Ezzel elismerték a Bükk-vidék páratlan geodiverzitását, azaz geológiai sokféleségét. 

A Bükk-vidék Geopark a tudományos kapcsolatok erősítését és a kutatások támogatását alapvető céljául tűzte ki. Ezért május 6-án, hétfőn a Szeleta Park Látogatóközpontban sajtónyilvános, tudományos előadóüléssel koronázta meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) a korábbi bejelentést, amelyen kollégánk is részt vett. Az eseményen azok a szakemberek osztották meg kutatási eredményeiket, akik a geopark jelentkezési dokumentáció elkészítésében segítették a BNPI munkáját. A rendezvényt Várhelyi-Szomszéd Eszter a BNPI Ökoturisztikai Osztályának szakmai vezetője moderálta. 

Négy település összefogásával

„Ez a tudományos előadóülés az első olyan szakmai rendezvény, ami a Bükk-vidék Geoparkban történik és a geopark UNESCO-címének bejelentéséhez kapcsolódik. Geoparkunk legfőbb jellegzetessége a különleges geológiai értékek változatossága. 2017 nyarán négy település – Borsodnádasd, Felsőtárkány, Répáshuta, Szomolya – összefogásával döntöttük el, hogy szeretnénk csatlakozni az UNESCO Globális Geopark Hálózatához, amelynek célja a geológiai térségfejlesztés” – mondta köszöntőjében Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója. 

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója köszöntötte a jelenlévőket

Hozzátette, hogy a BNPI szakembereivel tudományos megalapozottsággal kidolgozott dokumentáció alapján versenyeztek a többi geoparkkal, amelyek szintén pályáztak a címre. Feltétel volt, hogy a geopark nemzetközi jelentőségű helyeket és tárgyakat mutasson be. Továbbá, hogy egyedi, összefüggő területek alkossák, amelyeket a védelem, az oktatás és a fenntartható fejlődés holisztikus, rendszerszemléletű egységeként lehet kezelni. 

Kiemelte, hogy fontosnak tartották, hogy a térségben élők helyi identitásának erősítését előtérbe helyezzék és a helybéli értékeket közvetítetni tudják. Megosztotta, hogy a közeljövőben az érintett településeken ismeretterjesztés keretében elmondják majd az UNESCO Globális Geopark Hálózat lehetőségeit. Ennek célja az is, hogy a helyi önkormányzatokkal, intézményekkel, gazdálkodó szervezetekkel, iskolákkal és civil szervezetekkel együttgondolkodás induljon el. 

Földtudományi értékek őrzése

„A Magyarhoni Földtani Társulat Európa egyik legrégebbi földtudományi szakmai szervezete, csak a The Geological Society Of London, ami nálunk idősebb. A társulat a hazai földtudományi szakembereket fogja össze tíz tematikus szakosztály és öt területi szervezet keretei között” - számolt be köszöntőjében Hartai Éva, a Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) elnöke. 

Dr. Hartai Éva, az Magyarhoni Földtani Társulat elnöke támogatásáról biztosította a BNPI-t

„A tudományos tevékenységen kívül oktatással, neveléssel, tudományos ismeretterjesztéssel és a földtudományi természeti – földtani, felszínalaktani, víztani, talajtani – értékek megőrzésével foglalkozunk. Ezek háttérbe szorulnak az állattani és növénytani értékek mögött, mivel a közoktatásból a földtan szinte teljesen hiányzik. Fontos lenne, hogy a diákok tudják, honnan erednek erőforrásaink és felelősen gondolkodjanak ezek védelméről és fenntarthatóságáról” – fűzte hozzá és hangsúlyozta, hogy ez az a pont, ahol a BNPI és az MFT törekvései találkoznak. 

Az MFT nevében biztosította a BNPI szakembereit, hogy számíthatnak támogatásukra a tudományos kutatói munkában, amire a Bükki Nemzeti Park geológiai sokfélesége kiválóan alkalmas. 

A tudományos előadóülés széles körű érdeklődésre tartott számot a Szeleta Parkban

Az eseményen megjelent Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke, Tar Gyula, az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály képviseletében, Szántósi Rafael, Felsőtárkány polgármestere és Bende Zsolt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. 
 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!