Ugrás a tartalomra

Damoklész kardjaként leng a csapda ajtaja a vaddisznó felett

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. február 03. csütörtök 16:52
A szemfülesek Miskolc több pontján furcsa, nagyméretű ketreceket fedezhettek fel mostanában. Ezeket a vadcsapdákat azért helyeztette ki az önkormányzat, hogy segítsenek az egyre inkább elszaporodó városi vaddisznóállomány gyérítésében.

Az elmúlt években elszaporodtak a vaddisznóészlelések Miskolcon. Sokszor nem lehetséges az állatok hatóságilag is jóváhagyott kilövése – a vadcsapdák azonban egyfajta megoldást jelenthetnek a helyzet kezelésére. Ezért döntött úgy a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Műszaki Osztálya, hogy városszerte kihelyezi az Északerdő Zrt.-től kölcsön kapott eszközöket.

Fotók: Juhász Ákos

A város Kiss Tibort bízta meg a vaddisznóállomány gyérítésével. A szakember elmondta, azért volt szükség a vadcsapdák kihelyezésére, mert bár éles lőfegyver-használati engedéllyel rendelkeznek a vadászok, értelemszerűen nem élhetnek akárhol és akármikor ezzel a joggal – a vaddisznó pedig nem válogat helyszínekben.

Egyrészt ezen korlátozás miatt, másfelől pedig célravezetőbb is csapdát kihelyezni az olyan pontokra, ahol tudható, hogy elszaporodtak a vadak – így egyszerre többet is be tudnak fogni belőlük. Máskülönben, ha egyet kilőnek, a többi elszalad és tanulva társuk esetéből, napokig nem térnek vissza.

Egérfogó nagyban

A csapda egyébként a klasszikus egérfogó módszerrel működik: az egyetlen bejáratnál csalétek csalogatja be a vaddisznókat, akikre aztán rácsapódik az ajtó. Kiss Tibor hozzáteszi, hogy a nagyméretű ketrecek nem önzáródóak, mert meg kell várni, amíg az összes példány beér. Ez azt jelenti, hogy Tibor megbújva figyeli a gyanútlan vaddisznókat, és a megfelelő pillanatban maga engedi le a zsilipet.

A város több olyan pontjára helyezték ki a kamerák által is megfigyelt vadcsapdákat – például Miskolctapolcán, a Hidegsor környékén, a Csermőkei úton –, ahol köztudottan elszaporodott az állomány.

„Az Avas lábánál sokan vannak és több olyan elhanyagolt porta is található erre, ahol megbújhatnak” – részletezte a szakember.

Simogatni ne próbáljuk!

Az, hogy a vaddisznók bemerészkednek a városba, nem új keletű jelenség. Veress Tamás, a Miskolci Állatkert gyűjteményi vezetője kérdésünkre elmondta, hogy mivel a Bükk – azaz természetes élőhely – öleli körül Miskolcot, könnyen előfordulhatnak példányok lakott területen is.

„Olyannyira, hogy egy-egy zöldterületet akár otthonként is kezelhetnek” – magyarázta a szakember. Könnyebben találnak táplálékot, és ha megszokják az ember jelenlétét, számukra megfelelő élőhely a városi terep.

Veress Tamás felhívta rá a figyelmet, hogy ha vaddisznót látunk, akkor kerüljük el.

„Nem keresik különösebben az ember társaságát, és nyilván nekünk sem kell közelíteni hozzájuk” – mondta, hozzátéve: ha bármilyen problémát okoznak, akkor a területileg illetékes vadásztársasággal érdemes felvenni a kapcsolatot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!