Ugrás a tartalomra

Előnyt élveznek a hátrányos helyzetből érkezők

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 04. péntek 14:51
Ilyen kollégiumi elhelyezési és szociálisa alapú ösztöndíjtámogatások érhetőek el a Miskolci Egyetem hallgatóinak a következő tanévben.

A Miskolci Egyetem kiemelt figyelmet fordít a hátrányos szociális helyzetből érkező hallgatóinak a segítésére. Már az első évtől előnyt élveznek a kollégiumi elhelyezésben, és anyagi támogatásukra is számos ösztöndíjat biztosít az universitas - írja közleményében a Miskolci Egyetem.

Kollégiumi ellátás

A Miskolci Egyetem a távolabbról érkező hallgatóit a 2023/2024-es tanévben 5 kollégiumi épületben tudja elhelyezni, körülbelül 1520 férőhelyen. (Két kollégiumi épületben várhatóan szeptembertől átfogó felújítási munkálatok kezdődnek, ezért a férőhelyek száma idén valamivel kevesebb, mint amennyi tavaly elérhető volt.)

Az idei tanévben a hallgatók rendelkezésére áll három jó állapotú, folyosói közös vizesblokkal kialakított kollégiumi épület, továbbá a 603 férőhelyes, 2x2 ágyas apartmanos kialakítású Uni-Hotel, valamint a 2022-ben teljes körűen felújított E/1-es kollégium, ami 230 férőhelyes, modern kialakítású apartmanház. 

A Miskolci Egyetem a legtöbb hátrányos helyzetű hallgatónak kollégiumi lakhatási lehetőséget tud biztosítani. A kollégiumi felvételi pontrendszert úgy alakították ki, hogy a nehezebb helyzetben lévő diákok – szociális, családi, megélhetési stb. helyzetük alapján – magasabb pontszámban részesüljenek a kollégiumi felvételi eljárás során.

A kollégiumba felvételt nyert hallgatók kedvezményes áron tudják megoldani a lakhatásukat. A diákszállás kialakításától és felszereltségétől függően az állami ösztöndíjas diákok 15-25 ezer forintot, míg a költségtérítéses/önköltséges diákok 21-31 ezer forint kollégiumi és szolgáltatási díjat fizetnek havonta.

A Miskolci Egyetem elsőéves hallgatói az Elektronikus Pályázati Rendszeren keresztül jelentkezhetnek a kollégiumi férőhelyekre (www.mehok.uni-miskolc.hu/unisys).
A pályázati időszak 2023. augusztus 1-jétől augusztus 15. éjfélig tart.
A kari Hallgatói Önkormányzatok (HÖK) a kollégiumi vezetés ellenjegyzését követően, augusztus 22-én teszik közzé az elsőévesek felvételi eljárásának eredményét, ami a kari HÖK honlapján, valamint a Miskolci Egyetem Bolyai Kollégium honlapján is elérhető lesz.

Ösztöndíjtámogatások

A teljes idejű magyar állami ösztöndíjas képzésben részt vevő, szociális helyzetük alapján rászoruló hallgatók számára több ösztöndíjlehetőséget is kínál a Miskolci Egyetem.

A rendszeres szociális támogatás megítélésében előnyt élveznek többek között a fogyatékossággal élők vagy az egészségi állapotuk miatt rászorulók, a halmozottan hátrányos helyzetűek, a családfenntartók, a nagycsaládos vagy árvaellátásban részesülők. A rendszeres szociális támogatási ösztöndíjat egy fél évre állapítják meg, összege havi 10 ezer és 45 ezer forint között változik.

Rendkívüli szociális támogatásra az a hallgató pályázhat, aki kiemelkedően hátrányos anyagi helyzete miatt arra fokozottan rászorul, vagy személyes életében, családi környezetében következik be rendkívüli, fokozott anyagi megterheléssel járó változás. A rendkívüli szociális támogatásra a pályázatokat minden hónapban be lehet nyújtani, az elbírálás havonta történik, összege 20 ezer és 90 ezer forint között változik.

A Miskolci Egyetem azon hallgatói, akik az első alkalommal felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, osztatlan képzésben, vagy mesterképzésben hallgatói jogviszonyt létesítenek, szociális helyzetükre tekintettel alaptámogatásra pályázhatnak, amelynek feltételei a rendszeres szociális támogatásra szóló pályázathoz hasonlóak. Az alaptámogatás féléves összege felsőoktatási szakképzésben, alap- és osztatlan képzésben a hallgatói normatíva 50 százaléka, azaz 83 ezer 300 forint, mesterképzésben a hallgatói normatíva 75 százaléka, azaz 124 ezer 950 forint. Az egyösszegű támogatásra a pályázat kiírása minden félév elején történik.

A Miskolci Egyetem az önköltséges hallgatók számára is ír ki szociális alapú támogatási pályázatot. Az úgynevezett képzési támogatás keretében az önköltség összegének maximum 30 százalékát ösztöndíjként utalja vissza a hallgató számára az egyetem.

A magyar állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgatók a 3. félévtől az Universitas Miskolcinensis Alapítvány Ösztöndíjára pályázhatnak, amelynek elsődleges célja, hogy a hátrányos szociális helyzetű, kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos, szakmai eredményt elért diákokat támogassa. Sikeres pályázat esetén az ösztöndíj összege 10 hónapon keresztül havi 50 ezer forint.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!