Ugrás a tartalomra

Gyámságába fogadta a majomcsapatot

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 23. szombat 07:18
Bazin Levente önkormányzati képviselő lett az örökbefogadója az örvös mangábéknak a Miskolci Állatkertben.
Drapcsikné Farkas Zsuzsanna és Bazin Levente az örökbefogadáson. Fotók: Juhász Ákos

A víz világnapja, március 22-e apropójából döntött úgy Bazin Levente, hogy egy vérbeli, a trópusi övezetből származó nyugat-afrikai majomfaj, a veszélyeztetett örvös mangábé csapat tagjait fogadja jelképesen örökbe. Az eseményen szerkesztőségünk tagjai is részt vettek a Miskolci Állatkertben péntek délelőtt.

– Magyarországon egyedül a Miskolci Állatkertben élnek örvös mangábék, 2019-től vannak itt, Európa állatkertjeiben is meglehetősen ritkák. Fajmegőrzési program keretében érkeztek Miskolcra, mert a kihalás veszélyezteti a fajt. Örökbefogadásuk azt jelenti, hogy anyagilag hozzájárulok a fenntartásukhoz – ismertette Bazin Levente önkormányzati képviselő. 

Pusztul az élőhelyük

Hozzátette, hogy az örvös mangábék a helyi mezőgazdaságnak „köszönhetik” veszélyeztetettségüket, amely elveszi többek között a majmok élőhelyét. Elmondta, hogy ez a káros folyamat egyébként a trópusi élővilág egyharmadát érinti, és további egy harmadát szintén a fokozatos kihalás fenyegeti.

– Ma van a víz világnapja, ami a figyelemfelhívás napja kell, hogy legyen. Talán távolinak tűnik ennek kapcsán Afrikáról beszélni, de mégsem az. Érdemes belegondolni, hogy a víznek a hiánya mit eredményez globálisan, és ez milyen hatással van ránk is – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

Örvös mangábé csapat a Miskolci Állatkertben.

– Például Magyarországon a rengeteg akkumulátorgyár révén Kínának kiszolgáltatjuk a vizeinket, ami óriási kockázattal jár. Kínában az is elfogadottnak számít, hogy a hulladékot a tengerbe és óceánba öntik. Ez fajok, a növényvilág és az erdők kipusztulásához vezet, és a jövőnk a tét. Úgyhogy én nem feltétlenül arra buzdítom az embereket, hogy ők is fogadjanak örökbe egy állatot, hanem, hogy ne szemeteljenek, vagy felelősen vásároljanak – fűzte hozzá.

Majd megosztotta, hogy maga is részt szokott venni Serbán Zsolt bükki tisztasági nagykövet szemétszedésein a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület (MATINE) szervezésében. 

Boldogok Miskolcon

– Jelenleg egy hétfős örvös mangábé csapat él a Miskolci Állatkertben, amelynek a Valerius nevezetű hím a vezetője. Jól bírják az itteni klímát, de ősztől tavaszig lehetőségük van rá, hogy a benti, fűtött kifutójukban tartózkodjanak – részletezte Drapcsikné Farkas Zsuzsanna, a Miskolci Állatkert zoopedagógusa. – Reggel kint, este pedig odabent kapnak enni. A gondozók figyelnek rá, hogy különböző helyekre tegyék nekik az ételt, hogy mindenkinek jusson a finom falatokból. Ha egy kupacban lenne, a hierarchiában előrébb lévők hamarabb ehetnének – fejtette ki.

Jóízűen falatoztak a reggeli etetésen. 

A zoopedagógus arról is beszámolt, hogy a faj képviselői szeretik a helyüket, mert már többször szaporodtak. Bár részt vesznek az állatkert fajmegőrzési programjában, de őket már nem lehet visszatelepíteni a természetbe. Viszont az állatkertek így saját maguk számára szaporítják az egyedeket, megőrizve a tiszta vérvonalakat és a biodiverzitást. Élőhelyükön az esőerdő, azaz az életterük elpusztítása mellett, sújtja őket az orvvadászat is. Bozóthúsként fogyasztják, és ázsiai éttermeknek értékesítik a húsukat. 

Az örökbefogadásról pedig azt tudtuk meg tőle, hogy ez jó módja annak, hogy az új gyám közelebb kerüljön az általa választott állatokhoz. Továbbá, hogy valamire, például egy faj veszélyeztetettségére felhívja a figyelmet. A felajánlott összeget pedig az állatok fenntartására, vitaminok, teák beszerzésére és a kifutórendezés pluszköltségeire fordítják. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!