Ugrás a tartalomra

A horgászok télen sem adják fel

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 31. szerda 16:54
Miskolc környékén egyelőre nem biztonságos jégről horgászni még a nagy tavakon sem.
Haltelepítés a Rakacai-víztározóba. Fotók: Magánarchívum

A téli horgászat csak a leggyakorlottabbaknak ajánlott Miskolc környékén is. A jégen jobban kell ügyelni a biztonságra. 
- Az alapvető szabályok télen is ugyanazok, mint nyáron. Ez magában foglalja a méretkorlátozást, és hogy adott időszakban milyen halat foghatunk. A horgászok életében a január 31. fontos időpont, mert addig érvényes a 2023-as engedély – mondta Kovács Gy. Zoltán, a Horgász Egyesületek B.-A.-Z. Megyei Szövetségének elnöke. – Február 1-től csuka tilalom van, ugyanis a hidegvizet kedvelő csuka ívik. Február 29-ig pedig le kell adni a fogási naplókat, amelyeket összesítünk, hogy megtudjuk, a horgászok mennyi halat fogtak. Ez azért fontos, mert a kifogott halmennyiséget összehasonlítják a telepítéssel. Egy évben maximum 150 kilogramm hal engedélyezett fejenként, ezért a horgászok nem mindig írják be a kifogott halat. Ez azt a látszatot keltheti, mintha kevesebb halat fogtak volna ki, mint, amennyit betelepítettünk. A túltelepítés pedig a halak szempontjából nem egészséges. 

Félig befagyott Rakacai-víztározó.

Saját biztonságunk érdekében jól tesszük, hogyha odafigyelünk néhány íratlan szabályra a befagyott vizeken.
- Télen még akkor sem szabad folyóvízen horgászni, hogyha be van fagyva. Ugyanez vonatkozik minden olyan vízfelületre, ahol mozgó víz található, például csatorna. A jégréteg a part mellett a legvékonyabb, ezért ott lehet a legkönnyebben tesztelni, hogy rá szabad-e menni a jégre. Tó esetében mindig körbe kell nézni, hogy hol találhatóak források. Arról lehet felismerni őket, hogy lyukacskák jelennek meg és körülöttük is elvékonyodik a jég. Egy befagyott tavon akkor lehet biztonsággal horgászni, ha összefüggő, 10 centiméternél vastagabb jégréteg borítja. A környéken egyelőre egyedül a Rakacai-tó az, amely már befagyott, de egyelőre arra sem szabad rámenni – hangsúlyozta a vármegyei horgászszövetség elnöke. 

A klímaváltozás miatt egyre többféle halat lehet kifogni télen is. 
- Ha léket fúrunk és elmegyünk a helyszínről, akkor utána látható módon jelezni kell, hogy ott lék van. Keresztbe kell tenni rajta két fát, vagy zászlócskát helyezni rá. Ez azért fontos, mert egy lék teteje könnyen befagy és észrevétlenné válik, de ilyenkor csak vékony jégréteg borítja. A csuka és a süllő a kisebb léken is kifér, de a keszeg és a ponty, azaz a fehér halak miatt szélesebb léket is kell vágni. Utóbbiak azonban téli álmot alszanak, bár a klímaváltozás miatt egyre könnyebb őket kifogni ilyenkor is. Ugyanakkor több köztük a beteg példány – magyarázta Kovács Gy. Zoltán. 

További hírek

Olvasnivaló