Ugrás a tartalomra

Már kártyaként igényelhető a horgászigazolvány

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 25. csütörtök 16:16
A helyi horgászegyesületeknél és a megyei szövetségnél is kérhető az új horgászkártya.

Január 1-jétől lehet igényelni az új horgászkártyát, amely minden horgász számára kötelező és ez évtől hivatalos okmánynak minősül. 

– Amikor öt évvel ezelőtt kiadták a horgászkártyát, akkor még köztes megoldásként szerepelt. Viszont az idei évtől alapdokumentum lesz a horgászok életében és a horgászigazolványt váltja ki. Ez lesz majd a belépő például a horgászvizsgára – mondta Kovács Gy. Zoltán, a Horgászegyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének elnöke. 

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a kor követelményeinek megfelelően újítja meg a kártyát. 

– Plusz információk kerültek fel a kártyára, illetve a magyar címer jelzi, hogy hivatalos, állami dokumentumról van szó. A korábbi gyakorlatban az emberek nevét és címét sokszor bemondás alapján rögzítették, így az adatok pontatlanok voltak. Most az adategyeztetés újra meg fog történni minden horgászkártya kiváltásánál. Az igénylő által bediktált adatokat pedig a Belügyminisztériumnál működő országos adattárban szereplő adatával összevetik. Az igénylőknek 2200 forintért kipostázzák a kártyát és a horgászathoz tartozó ingyenes baleset-biztosítást is csatolnak hozzá – tájékoztatott a horgászegyesületek megyei szövetségének elnöke.

A horgászkártya 2025-től elektronikus horgászigazolványként is fog működni. 

– Akár online módon is ki lehet majd váltani a horgászkártyát. Továbbá a fogási napló is elektronikusan megváltható és kitölthető lesz. Mivel nagyon sok idős horgász van, ezért személyesen a horgászegyesületeknél, illetve itt a megyei szövetségnél is lehet majd igényelni ezeket a dokumentumokat. A MOHOSZ arra számít, hogy jövőre a közel 800 ezer regisztrált horgász legalább ötöde fogja elektronikus úton igényelni a horgászkártyát – osztotta meg Kovács Gy. Zoltán. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!