Ugrás a tartalomra

Jövőre már esküt is kell tenniük a tanároknak, ha tanítani akarnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 02. szerda 08:49
Az, hogy pontosan mire kell majd esküdniük, nem derült ki a Pintér-féle belügy tervezetéből - olvasható a Népszava szerdai írásában.

Jövő év május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek - olvasható az új pedagógus életpálya törvény - melynek, mint az a Népszava értelmezése szerint kiderült, a hivatalos rövidítése: Púétv. - végrehajtási rendeletének tervezetében, amely csütörtök éjjel került ki a Belügyminisztérium oldalára. Az, hogy pontosan mire kell majd esküdniük, a tervezetből nem derült ki.

Kimaradtak a tervezetből pedagógusok bérezésére vonatkozó részletszabályok is. A Púétv., ami korábban státusztörvény néven vált ismertté, meglehetősen széles sávokban határozta meg a pedagógusoknak adható bérek mértékét (például Pedagógus I. fokozat esetén bruttó 410 ezer forinttól bruttó 1 millió 65 ezer forintig terjedhet), ám a végrehajtási rendeletben semmilyen szabály nincs arról, a pontos bérek megállapításához szükséges szempontokat a munkáltatók hogyan alkalmazzák - taglalja a lap. 

Mint írják: a rendelet-tervezetben egyedül a gyakornokok bére van egységesen bruttó 440 ezer forintban meghatározva, ami kedvezmények nélkül 292 ezer forint nettóban. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy pályakezdő gyakornok fizetése jelen állás szerint bruttó 30 ezer forinttal lesz magasabb, mint egy Pedagógus I. fokozatba tartozó, több éve a pályán lévő tanár fizetésének alsó határa.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!