Ugrás a tartalomra

Ki vagyunk szomjazva a Borangolásra!

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 18. szerda 13:13
A IX. Avasi Borangolást augusztus 26. és 28. között rendezik meg az Avasi Pincesorok között. Nagyon hiányzott már a rendezvény, amit a pandémia miatt el kellett halasztani, azonban most bepótolhatjuk a gasztronómiai és kulturális élményt.

A réges-réginek tűnő miskolci múltban az Avasi Pincesorok volt a korabeli polgárság bulinegyede. Aki valamit is számított, annak volt itt saját borospincéje, ahová rendszeresen szervezett élőzenével kísért borkóstolásokat. Sajnos idővel ez a szokás eltűnt, a pincék kiürültek, a területnek pedig csupán a csendes ódon romantikája maradt meg.

Veres Pál és Dr. Gyurcsik András
Fotó: Horváth Csongor

Szerencsére évekkel ezelőtt elkezdtek mozgolódni korunk miskolci polgárai és tettekkel hozták vissza a XIX. század környéki hangulatot. Veres Pál polgármester a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett a Miskolci Fröccsfesztivál és az Avasi Kvaterka sikereire, amely események a terület revitalizálását tűzték ki célul.

Őket követi az Avasi Borangolás, abból is a kilencedik rész, „amire Miskolc már nagyon ki volt éhezve-szomjazva” – utalt a polgármester a gasztronómiai jellegre, majd arra, hogy a megyeszékhely közössége szempontjából is fontos az alkalom, amit „a város méltán legnagyobb és legnépszerűbb gasztroturisztikai rendezvényének” nevezett.

Avasi Borangolás
Fotó: MiNap-archív, Mocsári László

Impozáns számok is elhangzottak: 70 borászat, 55 helyszín, 32 zenekar és 16 szolgáltató főztjei. Veres Pál az Avasi Borangolás történetének legnagyobb összefogásaként jellemezte az augusztus 26. és 28. közötti rendezvényt. A város mellett 17 civil szervezet, az egyház, vállalkozások, a Miskolci Egyetem és 100 körüli pince vesz részt az együttműködésben, amelynek eredményeként 2021-ben is borangolhatunk az Avasi Pincesor macskakövein.

A főszervező Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület részéről Dr. Gyurcsik András elnökségi tag szerint a világjárvány után hatalmas az igény a kultúrára, a szórakozásra és a közösségben eltöltött időre. A IX. Avasi Borangolás minderre kitűnő lehetőségeket kínál – kezdte a programok beharangozását.

Kiemelendő kezdeményezés, hogy idén két jótékonysági koncertet is meghallgathatunk: támogathatjuk az Avasi Református Templom felújítását, vagy a MESZEGYI - Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény működését.

Szintén a segítési szándék vezérelte az úgynevezett „Riszpekt-program” meghirdetését. A kezdeményezés célja azokat támogatni, akik nehéz terhet vettek le a pandémia ideje alatt a lakosság válláról, mint az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi szervek és még sokan mások.

Borangolás
Fotó: MiNap-archív, Mocsári László

A zenei fellépők közül Dr. Gyurcsik András kiemelte a Carbonfools zenekart, Müller Péter Sziámit, Szakcsi Lakatos Bélát, illetve az olyan helyi erőket, mint az Ildi Rider Zenekar és a Z!ENEMi. Mindemellett a látogatók számíthatnak várostörténeti kiállításra, kama-bemutatóra, fényfestésre és borszakmai rendezvényekre is.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!