Ugrás a tartalomra

Kormánykerékre cserélte a katedrát - sikeres vizsgát tett Szűcs Tamás, hamarosan autóbuszon láthatjuk a pályaelhagyó tanárt

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. október 06. péntek 08:14
"Semmilyen körülmény nem hiányzik. Egyedül a diákok..." - pályát módosít, és több mint harminc év után visszatér az autóbuszozáshoz a miskolci Földes Ferenc Gimnázium egykori tanára, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt elnöke, a tanártüntetések szenvedélyes hangú szónoka.
Fotók: Juhász Ákos

Egy júniusi tüntetésen jelentette be, hogy 32 év után búcsút int a tanári pályának Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) egykori elnöke. A miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi történelemtanára a státusztörvény miatt adta be a felmondását.

- Őszintén mondom, ha nincs ez a törvény, és a munkáltató kifizeti a túlóráimat, akkor valószínűleg nem teszem meg ezt a lépést - mondta lapunknak, miután csütörtökön sikeresen levizsgázott, és újra vezethet tehergépkocsit, autóbuszt.

Merthogy - árulta el Szűcs Tamás - az 1980-as évek első felében már sofőrködött, úgy váltott a tanári pályára. Azóta azonban sok dolog változott a járműveknél is, ezért is kellett vizsgát tennie.

- Ott van például a digitális tachográf. Számon tartják, hogy mennyit dolgozott a munkavállaló. Itt nem lehet simlizni, a túlmunkát bizony kifizetik. Hogy egy tanár 40 órát dolgozik, kit zavart? Húsz évvel ezelőtt 18 óra volt a kötelező, akkor is 40 órát dolgoztam. Most 24-26 órát írnak elő, de így is 40 órát dolgoznak a pedagógusok. Elképesztő a túlmunka anélkül, hogy azt mérnék - magyarázta.

Elmondta azt is, hogy a sajtóban már megjelent számok igazak: egy dolgozókat fuvarozó magáncégnél fog dolgozni, Miskolc és Tiszaújváros között buszozik majd, és a nettó fizetése - 500-600 ezer forint - több lesz, mint amennyit bruttóban kapott tanárként.

- Ez sem mellékes szempont nyugdíj előtt pár évvel - tette hozzá Szűcs Tamás, aki azt is elárulta érdeklődésünkre, hogy direkt nem értelmiségi irányba akart elmozdulni. - Ki akarom kapcsolni azt a világot. Néhány évet biztosan itt maradok.

Az egykori tanár végül elmondta, izgalommal várja az új kihívásokat, de azért egy dolog miatt nehezen engedi el a korábbi pályáját.

- Nemrégiben bementem az iskolába. Megmondom őszintén, semmilyen körülmény nem hiányzik, csak a gyerekek. Ahogy odajöttek hozzám... Ők voltak azok, akikért ott maradt az ember évekig egy ennyire alulértékelt pályán - fogalmazott Szűcs Tamás.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!