Ugrás a tartalomra

Követte, fejbe vágta, majd kirabolta - a törvényszék ítéletet hozott

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 21. szerda 14:14
Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, aki a presszóból hazafelé tartva követte a sértettet, majd ököllel fejbe vágta és az eszméletét vesztett férfi lakásából értéktárgyakkal távozott.
A kép illusztráció.

A Miskolci Törvényszék közleménye szerint, a későbbi elkövetőt 2023 áprilisában – korábbi agresszív viselkedése miatt – nem szolgálták ki egy borsodi településen lévő presszóban és távozásra szólították fel. A férfi előbb az épület teraszán, majd egy közeli padon ült le. 

Eközben a vádlottal ismeretségi viszonyban lévő, zárásig a presszóban tartózkodó sértett kerékpárral hazaindult. A terhelt beszélgetés céljából – szintén kerékpárral közlekedve – követte a férfit, azonban a sértett nem vett róla tudomást, ezért megharagudott rá. A férfi megérkezett a házához, kinyitotta a bejárati ajtót, ekkor a vádlott mögé lépett és hátulról puszta kézzel fejbe vágta, majd a földre eső sértettbe bele is rúgott. Ezt követően az eszméletlen férfit bevitte a házba, majd felmérte, milyen értékek vannak a lakásban. Végül fűkaszát, mosógépet vett magához, valamint a sértett pénztárcájából is kivett ötszáz forintot. A használati tárgyakat később értékesítette. 

A bántalmazás következtében az áldozat arcüreg-, szemüreg- és állkapocs törés sérüléseket szenvedett el; a koponyaűri nyomásfokozódással járó sérülések miatt közvetlenül életveszélyes állapotba került.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság életveszélyt okozó testi sértés és kifosztás bűntette miatt négy év szabadságvesztésre, mellékbüntetésül négy év közügyektől eltiltásra ítélte. 

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vették figyelembe a férfi bűnösségre kiterjedő beismerő vallomását és megbánó magatartását, továbbá ilyenként értékelték azt is, hogy a sértett kárának jelentős része megtérült, figyelembe véve azonban azt, hogy ez nem a vádlott tevékenységének, hanem a rendőrség hatékony felderítő munkájának eredménye. Súlyosító körülményként esett latba a terhelt büntetett előélete. 

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője három munkanapot tartottak fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére - áll a törvényszék közleményében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!