Ugrás a tartalomra

Kuba beparkolt a Népkerti Vigadó mögé

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. július 07. péntek 13:24
Leteszteltük a város legújabb, latin hangulatú ételeket kínáló food truckjét, a KicsiSéfet. (Támogatott tartalom.)
Fotók: Mocsári László

Két elszánt szakácstanuló, Somos László és Csengő Krisztián fogadott minket a Népkerti Vigadó parkolójában múlt pénteki látogatásunkkor. Ők viszik a Miskolcon már bejáratott névnek számító étterem legújabb projektjét: a kubai és mexikói alapokra építő KicsiSéfet.
A klasszikus vendéglátás mellett egyre nagyobb keletje van hazánkban is az utcai árusoktól vagy bódékból vásárolt, általában kézből, az utcán, menet közben is elfogyasztható kajáknak – ezt nevezzük street foodnak. A stílus nagyágyúi pedig a meleg ételek elkészítésére kialakított kisbuszok, a food truckek. Ezek sorát bővíti a Vigadó négykerekűje, ami igazi karibi feelinggel kínálja meg a vendégeit.  

- Tavaly nyáron kezdtem dolgozni a Népkerti Vigadóba. Akkor édesapámmal – aki az étterem vezetője – átbeszéltük, milyen pályát képzelek el magamnak a szakmán belül, és szóba jött a street food, mint irány – mesélt a KicsiSéf mögötti tervezésről az ifjabb Somos László. A vonal egybevágott a Vigadó elképzeléseivel is, valamint azzal a városi törekvéssel, hogy élettel töltsék meg a Népkertet.

Kuba túra

A fiatal ételművész elárulta, hogy egy meghatározó filmélmény is közrejátszott a megvalósításban.

- A kedvenc, gasztronómiával foglalkozó filmem a 2014-es A séf című mozi, amiben egy ismert szakács szakmai válságba kerül, és kilép az exkluzív éttermek világából. A film jó része tulajdonképp egy food truckes utazás, ahol a karibi ízek mellett egyfajta életérzést is kapnak a vásárlók. Valami ilyesmit szerettünk volna mi is megvalósítani. Az autó kiválasztásánál fontos volt, hogy legalább ketten kényelmesen tudjunk benne mozogni egyszerre. Sok kocsit megnéztünk, mielőtt választottuk: mindegyikben elképzeltük magunkat, és a különböző munkafolyamatokat. Fejben a mostani autó tökéletesen vizsgázott, és szerencsére a valóság is azt igazolja, hogy jól döntöttünk. Volt egy rövidebb próbaüzem is némi kihagyással, de az utóbbi három hétben már fixen megtalálni minket a Népkertben – mondta Somos László.

Az említett film egyik központi étele a cubano szendvics, ami a kubai gyári munkások kedvenc ebédje, és ami harmonikusan pikáns íz világával és izgalmas textúráival olyan dögös, mint egy havannai bár legvadítóbb salsa táncosa. Ezt az ételt mindenképp szerették volna bevenni a kínálatba, de volt más is, amiből semmiképp nem szándékoztak engedni.

- Friss és minőségi alapanyagokból dolgozunk. Ez az alapelvünk, ehhez ragaszkodunk minden ételünknél. A cubanot pedig azért választottuk, mert ez az, amivel szeretnénk meghatározni magunkat. Ilyet Miskolcon csak nálunk lehet enni, de a régióban is csak egy helyet tudok, ahol készítik. Nem szerettünk volna a sokadik remek hamburgerező lenni a városban, ezért olyan stílust álmodtunk meg, ami még nincs minden sarkon.

A kínálat

Megkóstoltuk, és jelentjük, igaz. Ilyen szendvicset nem lehet mindenütt kóstolni. Az étel szíve a magas hústartalmú sonka, amit Karib-tengernyi citrussal pácoltak, és mustárkenéssel bolondítottak meg. Jelenleg a Cubano mellett másik három fogással várják a vendégeket.

A cheddaral és csirkével összesütött quesadilla talán a legnépszerűbb mexikói étel a világon. Bár ezt más helyeken is lehet kapni, a KicsiSéfen készült quasedilla ízvilága egyedi, jól megkülönböztethető. A kápia paprika adja a roppanós textúrát, a sajt a szaftosságot. A recept kikísérletezésének folyamata jól mutatja, milyen szemlélettel dolgoznak a srácok. 
- Először gyorsabban készítettük el ezt az ételünket, hogy a vendégnek ne kelljen túl sokat várnia rá. Ám úgy éreztük, ez a módszer nem tökéletes: a sajtnak nem volt ideje úgy megolvadni, ahogy azt mi szerettük volna. Úgy döntöttünk, inkább kérünk még egy perc türelmet az emberektől, de csak olyan ételt adunk ki a kezünkből, amivel tényleg elégedettek vagyunk.

A kínálat harmadik fogása az amerikai bundás virsli, a corn dog, ami a fiúk szerint eddig igazi slágerkajának számít a vendégek körében. Rákóstolva a KicsiSéf kínálatára számunkra azonban a legkellemesebb meglepetést a negyedik étel, a churros okozta. Kívül roppanós, brutál fahéjas, belül könnyű, felhős. Az égetett tésztából készülő spanyol édességhez pedig tökéletes, krémes csoki szószt kapunk tunkolni. Somos László azt is elmondta, nemsokára az étlapra kerül egy népszerű ropogtatnivaló, a nachos grande is, amit sokan egyszerűen csak legkirályabb partikajaként emlegetnek. Sőt, nem csak az ízekben kívánják hozni a vibráló latin hangulatot: vadító muzsikával, salsa tánccal és rumba tökökkel tervezik megigézni a karibi életérzést. Szóval immár hivatalos: Kuba beparkolt a Népkerti Vigadó mögé.

A KicsiSéf büfékocsi a Népkerti Vigadó Sörözőjének parkolójában található (3528 Miskolc, Görgey Artút utca 23.)

Nyitvatartás

Szerda-csütörtök  14:00 - 20:00

Péntek-szombat   12:00 - 20:00

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!