Ugrás a tartalomra

Megtisztították a szeméttől a szennyvíztelep környékét

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 02. szombat 22:27
A lakosság bevonásával szervezett szemétszedési akciót a MATINE.
Sokan eljöttek a szemétszedésre. Fotók: Juhász Ákos

Szemétszedést tartott a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület (MATINE) szombat délelőtt Miskolcon a lakosság bevonásával. A résztvevők a Barát utcában találkoztak és onnan szállították el őket telekocsival a Somlay Artúr utca végébe. Innen a Szennyvíztelepi út Csokonai Vitéz Mihály utcába csatlakozó részét, illetve a szennyvíztelep környékét tisztították meg. Az akcióhoz szükséges eszközök egy részét – szemeteszsákot, gumikesztyűt - az egyesület biztosította, de sokan hoztak is magukkal. Az összegyűjtött hulladékot a miskolci Városgazda szállította el, amelynek költségeit Cseléné Figula Edina a terület önkormányzati képviselője képviselői keretéből támogatta. 

Serbán Zsolt, a MATINE elnöke a helyszínen elmondta a Miskolc Televízió munkatársainak, hogy ez a hetvenedik akciójuk 2018 szeptembere óta. Továbbá, hogy ezen az útszakaszon ilyen sokan - szám szerint 18 fő - még soha nem kapcsolódtak be a szemétszedésbe. Emellett az is meglepetésként érte őket, hogy a szirmai nyugdíjasklub tagjai közül is többen eljöttek. Azonban erre a buzgóságra szükség is volt, hiszen a megszokottnál még több szemetet találtak a szennyvíztelep környékén, ami egy illegális hulladéklerakat.

Majd ismertette, hogy egy önkéntesük, Kertai Zsombor a közelben található hídtól a szennyvíztelepig az összes hulladékot már előre bezsákolta. Éppen ezért a szennnyvízteleptől a Csokonai utca irányában folytatják a szemétszedést. Egy másik csapat pedig autóval begyűjti a már bezsákolt szemetet és eldobált gumiabroncsot. Kiemelte, hogy kettő konténert helyeztek ki, egyet a 80-90 darab gumiabroncsnak, egyet pedig a hulladéknak. 

Szemétszedés a Szennyvíztelepi úton. Juhász Ákos képgalkériája

- Már három alkalommal volt szemétszedésünk a Szennyvíztelepi úton 2022 óta. A mai akció alkalmával 5 köbméter vegyes hulladék, és 5 köbméter gumiabroncs begyűjtésére vállalkoztunk – nyilatkozta televíziós stábunknak Kertai Zsombor, Martinkertváros és Szirma tisztasági nagykövete, a MATINE önkéntese. – Az elmúlt két napban pedig előzetesen összeszedtem 52 zsáknyi szemetet és 58 darab gumiabroncsot – fűzte hozzá. 

- Újra itt vagyunk ezen a nagyobb szemétszedési akción, most különösen nagy számban. Sajnos szükség is van ennyi emberre – hangsúlyozta Cseléné Figula Edina a terület önkormányzati képviselője. – Többéves tapasztalatunk az, hogy mindig újratermelődik az illegális hulladék, de a Szennyvíztelepi út különösen szennyezett terület. Rengeteg gumiabroncsot és kommunális hulladékot lehet találni a környéken.  

Kifejtette, hogy abban bízik, hogy a jövőben nagyobb büntethetősége és ellenőrzése lesz ennek a típusú bűncselekménynek. Felhívta rá a figyelmet, hogy a bejelentésekben a lakosság is sokat segíthet a rendőrség, illetve a rendészet felé, vagy a helyszín, valamint a bűnelkövető kocsijának rendszáma lefotózásával. 

További hírek

Olvasnivaló