Ugrás a tartalomra

Miskolc Zöld Kincsei: az Avasi Arborétum utat nyit a fenyődimenzióba

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 15. hétfő 17:51
Az Avasi Arborétum Dr. Adorján Imre Fenyőkertje egy növénykedvelő lelkes főorvos gyűjtésének nyomán lett a Tampere városrész olyan eldugott pontja, ahová belépve a látogató a fenyőkülönlegességek között járkálva úgy érzi, egy párhuzamos dimenzióba lépett át.

A 2005-ben elhunyt Adorján Imre orvos, szülész-nőgyógyász és kórházigazgató volt – emellett nagy növénykedvelőként a Kertbarátok Miskolci Szövetségének elnöke is. Utóbbi „hobbija” olyan méreteket öltött, hogy létrehozta az Avasi Arborétumot.

Az impozáns gyűjtemény mint Avasi Arborétum két részből áll: egy fenyő-, illetve egy lombosfa- és cserje gyűjteményből. Mi most az előbbit fogjuk bemutatni, ami a teljes 6 hektáros terület mintegy 1,5 hektárnyi részét teszi ki.

Fotók: Juhász Ákos

Ebben az egyik unoka, Adorján Eszter, a nagypapa emlékét őrző Avasi Arborétumért Alapítvány elnöke volt segítségünkre. Elmesélte, hogy az egykori gazos területben fantáziát látott nagyapja és nem szerette volna, ha az urbánus folyamatok maguk alá gyűrik a kitűnő adottságokkal rendelkező részt.

Önkéntes társak és más botanikus kertek segítségével sikerült beszereznie a növényállomány alapjait. Adorján Eszter felidézte, hogy az 1980-as évek végén indultak meg az arborétum kialakítását célzó munkák, amelyek aztán a ’90-es évek elején fejeződtek be.

Eleinte – főként a környéken élők – közösségi alapon kertet műveltek a területen – jelenleg a felső, lombos részen ugyanez történik –, ami a növekvő fáknak kedvező körülményeket biztosított: az önkéntesek – miközben megtermelték maguknak a növényeket, zöldségeket – gondozták a földet és körülöttük szépen növekedhettek a fenyők. Amikor azok olyan nagyok lettek, hogy már beárnyékolták a kiskerteket a parcellákon, az Avasi Arborétum teljes alsó része a fenyőkertté lett.

„Nagypapánknak nem az volt a célja, hogy itt turizmus legyen. Nyugodt, csendes, megpihenős-relaxálós helyet szeretett volna létrehozni. Mi ezt próbáljuk őrizni és továbbvinni” – összegzett Adorján Eszter.

Czifrusz Natália és Adorján Eszter

Mintegy 900 örökzöld helyezkedik el a másfél hektáros területen. Czifrusz Natália városi főkertész elmondta, Adorján Imre „minden fajból, fajtából, különleges növényből legalább kettőt telepített”, és az atmoszféra megteremtése mellett a tudományos megfigyelés biztosítása is célja volt.

A növények számára kellemes déli fekvésű hegyoldalról van szó, ahol korábban gyümölcsösök, szőlők álltak. A körülmények tehát ideálisak a kerteknek, azonban „a mikroklíma, ami itt tapasztalható, az a gyűjtemény hatására jött létre” – utalt arra a szakember, hogy belépve több fokkal hűvösebb hőmérséklet és például átható fenyőillat csap meg minket.

Zöld sziget a betondzsungel mellett

Mostanra már a növényvilág „benőtte” a fenyőkertet, ennek ellenére még fejlődnek az ott található fák. Tavaly növényvédelmi beavatkozásra volt szükség, mert száradás ütötte fel a fejét: gombás betegségek, atkák és hasonlók támadták meg a gyűjtemény egyedeit.

„A permetezés hatékony volt, és az egészségügyi problémákat kezdik kiheverni a növények. Új hajtásnövekedések láthatóak szinte mindegyikükön. Bízom benne, hogy időben sikerült lépni” – írta körül a kert jelenlegi állapotát, hozzáfűzve: néhány oda nem illő növény kezd betörni a területre, így alakításnak is ideje lenne.

A hangulatot bárki megtapasztalhatja, mert bár nincsen folyamatos és fix nyitva tartás, a fenntartók szerveznek látogatói alkalmakat, amelyekhez időnként szakvezetés is társul. Ezekről pontos információt az Avasi Arborétum Miskolc/Dr. Adorján Imre Fenyőkert Facebook-oldalon találhatnak.

Még 2009-ben, a Zöld Akció Egyesület munkájának köszönhetően megjelent a Miskolc város helyi jelentőségű védett és védendő természeti értékei című kiadvány, ami a megyeszékhely néhány természeti csodáját listázza. Igyekszünk ezek közül minél többet bemutatni, hogy aki kedvet érez rá, megismerhesse, esetleg meglátogathassa őket, mielőtt még késő lenne.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!