Ugrás a tartalomra

Miskolcról őszintén – DK-s képviselők járták be az Avast

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. augusztus 17. csütörtök 15:42
A júniusban útjára indított „Miskolcról őszintén” sorozat legújabb állomása csütörtökön az Avas városrészben volt, ahol sajtótájékoztató keretében Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő és Szilágyi Szabolcs, a választókerület önkormányzati képviselője, a közgyűlés DK frakciójának tagja beszélt a városrész aktuális helyzetéről, valamint a Demokratikus Koalíció törekvéseiről.
Fotók: Mocsári László

Hegedűs Andrea hangsúlyozta, hogy a programsorozattal közvetlen és aktív kapcsolatot építettek ki a lakossággal. Második lépcsőben a DK új miskolci irodájában indítottak el szervezett programokat számukra, most pedig egy olyan kezdeményezéssel jelentkeznek, amely a választókerületeket, az azokban élőket érinti. 

„Szeretném felvenni a kapcsolatot nemcsak a választókerületekben élőkkel, hanem a kerületek önkormányzati képviselőivel is, hogy együtt bejárjuk a körzeteiket. Eddig ezeket a megbeszéléseket a Demokratikus Koalíció irodájába szerveztük, asztal mellett történtek ezek az egyeztetések arról, hogy milyen változások, milyen érdekességek, milyen programok vannak a választókerületeikben. Mostantól a „Miskolcról őszintén” program része lesz az - elsőként a DK önkormányzati képviselőivel -, hogy bejárom velük a körzeteiket. Ennek az első állomásán vagyunk ma itt, az Avason Szilágyi Szabolcs képviselő úrral. A célunk, hogy közelebb kerüljünk a választópolgárokhoz, és megismerjem minden választókerület problématérképét, illetve azt, hogy milyen sikereket értek el az adott kerületben” – ismertette Hegedűs Andrea.

Hozzátette, örömmel venné, ha a Velünk a Város frakciónak nemcsak a DK-s képviselői lennének ebben partnerek, hanem a többi párt politikusai is. Elárulta, a következő bejárásra Mokrai Mihályt és Borkuti Lászlót szeretné meghívni. 

Az országgyűlési képviselő rámutatott, az elmúlt egy évben számos fontos, nagy volumenű problémára hívta fel a parlamenti képviselők figyelmét az Országgyűlésben. Ezek közé tartozott például a Diósgyőri vár torzójának ügye, amelynek befejezéséhez hiányzik kétmilliárd forint, és felszólalt az Ellipsum fürdő „elfuserált”, helytelen műszaki kivitelezése miatt is, nem beszélve a miskolci víz- és közműhálózati vagy az út és járdafejlesztési projektek támogatásáról.

Javasolta a Parlamentben a Panelprogram Plusz projekt folytatását is, amelyben segítenék a választópolgárokat a rezsi költségek és a mindennapi megélhetés terheinek csökkentésében. A mostani bejárások célja is az, hogy a képviselő megismerje az esetleges problémákat, javaslatokat, igényeket a miskolci lakosság részéről, amelyeket továbbíthat a Parlament felé. Ehhez kéri a helyi önkormányzati képviselők támogatását. 

Az első partner ebben a kezdeményezésben Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselő, a Velünk a Város DK-s frakciójának tagja lett, aki szerint ez a program nemcsak arról szól, hogy egy-egy alkalommal beszélgetnek a miskolciakkal a város problémáiról, hanem arról is, hogy a szociáldemokrata képviselők beszámolnak az embereknek a munkáról, amit a saját választókerületükben elvégeztek.

A képviselő meg is említett néhány jelentősebb esetet, mint például a Sályi utca páratlan oldalán tavaly épített támfalak, amely projekt a bérháztömb másik oldalán folytatódik az idén. Vagy a megállapodást a Városgazdával arról, hogy a hatos számú választókerületben önálló köztisztasági brigád alakuljon, amire azért van szükség, mert a korábbi két alközpontból gyakran nem jutottak már el erre a területre a dolgozók. Ez a hiányosság meglátszott a körzeten, az új csapattal ez a probléma rendeződik majd. 

Szilágyi Szabolcs külön kiemelte a parkolóhelyek számának növelésére irányuló erőfeszítéseket, amelyek eredményeként az elmúlt években ebben a választókerületben nőtt legdinamikusabban a férőhelyek száma. Erre egyre fokozódó lakossági igény van. Az is szívügye a képviselőnek, hogy egy másik igény megvalósítása érdekében is eljárjon, ez pedig a parkosítás és a játszóterek rendben tartása, a játszótéri eszközök fejlesztése. Mint elmondta, a közeljövőben ezekre is nagy gondot kíván fordítani. 

Ismertette, a választókerületben nagy riadalmat keltett, hogy egy magánberuházó munkásszállás építésébe kezdett a 20-as számú általános iskola mögötti telken. Mivel két évvel ezelőtt a kormány az építésügyet gyakorlatilag kivette az önkormányzatok kezéből, és az új építkezéseket az illetékes kormányhivatalok engedélyezik, ezért a helyi képviselőknek nincs lehetőségük beleszólni abba, hogy az ő településükön mi épül. Hangsúlyozta, vissza kell térni a szubszidiaritás elvéhez, azaz, hogy egy helyben keletkezett ügyet helyben kell kezelni, a lehető legalacsonyabb illetékességi szinten.

- Nem szabad egy helyi ügyet elvinni például egy minisztériumba, „ahol azt sem tudják, hogy eszik-e vagy isszák az Avason a Szilvás utcát”. „Egy ilyen ügyet helyi szinten kell kezelni. Mi ebben hiszünk” - szögezte le a képviselő, aki a tájékoztatót követően bejáráson kalauzolta végig Hegedűs Andrea országgyűlési képviselőt a választókörzetében.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!