Ugrás a tartalomra

Négy héten át gyűjtik be a kidobott karácsonyfákat Miskolcon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. január 09. kedd 14:30
Vízkereszt hétvégéjével véget ért a karácsonyi ünnepkör, a szépen feldíszített karácsonyfákból újra fenyők lettek, amelyek máris ott sorakoznak a szeméttárolók mellett, elszállításra várva.
Ladányi Roland. Fotó: Mocsári László

A díszeiket vesztett és többnyire már a lakások melegében a tűleveleiktől is megszabaduló fák nem várnak hiába, a MiReHu Nonprofit Kft. munkatársai már meg is kezdték a begyűjtésüket és elszállításukat. Ladányi Roland a MiReHu ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kidobott karácsonyfákat az előző évek gyakorlatának megfelelően ebben az évben is alapvetően kétféle módon gyűjtik be. A társasházi övezetben hétvégente, a szombati napokon, négy héten át, amiből az első már az előző, vízkereszt ünnepének hétvégéje volt. Valamint a családiházas övezetekben, ahol a megszokott módon, a normál begyűjtési menetrend szerint kell a fákat kihelyezni a tárolóedények mellé. 

Fotók: Mocsári László

„Az első hétvégi begyűjtés már megtörtént, közel tíz tonnányi fenyőfát szállítottunk el a MOL által kijelölt telephelyekre. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tavaly júliustól vette át ezt a feladatot az új koncessziós rendszerben, a MiReHu az ő alvállalkozójukként végzi el a begyűjtést. Mi tehát már csak a begyűjtésért felelünk, a feldolgozást a MOHU végzi” – tudtuk meg az ügyvezetőtől. 

Kérdésre válaszolva Ladányi Roland a tapasztalataik alapján kifejtette, a begyűjtött fenyőfák mennyisége, mért súlya arra utal, hogy egyelőre továbbra is az élő, elsősorban a vágott fenyő dominál a karácsonyfa piacon, a műfenyők jelentősen még nem tudták ezt befolyásolni. Véleménye szerint környezetbarátabb a természetes, erre a célra termesztett fa, de szólnak érvek a műfenyő mellett is, különösen, ha sok évig, akár évtizedig is használhatók. 

Az ügyvezető kiemelte, a leselejtezett fákat a társasházi vagy a családiházaknál lévő hulladékgyűjtő edények mellé célszerű kitenni a begyűjtés négy hetében, úgy, hogy az a közlekedést, megközelíthetőséget ne zavarja, de lehetőség van – ahogy korábbi években is – arra, hogy a lakossági hulladékudvarokon adják le őket. Ezekből Miskolcon három működik, a Bogáncs utcában, a Lórántffy utcában és a József Attila utcában. Mindhárom telephelyen térítésmentesen átveszik a megjelölt munkaidőben a kiszolgált karácsonyfákat.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!