Ugrás a tartalomra

Népszerű a dohányzás és az alkohol a miskolci fiataloknál

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 08. szerda 13:36
Ülésezett a Miskolci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, amelyen értékelték a városban élő családok és különösen a középiskolások érintettségét a különböző tudatmódosító szerek használatában.
Miskolci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a városházán. Fotó: Mocsári László

„A problémás alkoholfogyasztás következményei a családban, serdülőkortól a felnőttekig” című szakmai konferenciát megnyitó Varga Andrea alpolgármester, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) társadalmi elnöke elmondta, azt tapasztalják, hogy Miskolcon is nagyon sokféle és nagyon szerteágazó típusai vannak a szenvedélybetegségeknek, az alkoholfogyasztástól a különböző szerek használatán át az online függőségekig. Kiemelte, megfigyelhető, hogy a különböző társadalmi rétegek, eltérő típusú szereket használnak. 

- A függőség nem csak szerhasználatot jelenthet, hanem sok más szenvedély is kórossá válhat egy ember életében, tehát egy hihetetlenül tág kategóriáról beszélünk. Ezért is folyamatosan napirenden kell tartanunk ezt a témát, nem lehet hátradőlni és azt mondani, hogy elvégeztük a munkát, hiszen gyerekek nőnek fel, felnőttek élethelyzete változik, így napról napra formálódik, újra termelődik ez a probléma is, amely állandó odafigyelést és munkát jelent a velük foglalkozó szervezeteknek – fogalmazott az alpolgármester. 

Ebben a munkában az önkormányzat is részt vesz, együttműködik és támogatja a KEF tevékenységét, amelyben több önkormányzati intézmény is jelen van a civil szereplők mellett. A társadalmi elnök rámutatott, a KEF-ben együttműködő szervezetek az adott szenvedélyek vonatkozásában a legnagyobb tudással és legtöbb tapasztalattal rendelkeznek, aktív és hatékony munkát végeznek a város területén. 

- A mai konferencián tágabbra vesszük a vizsgált területet, az egész vármegyéből jöttek érdeklődők, szociális szakemberek, pedagógusok és mások, akik szeretnének többet tudni elsősorban az ifjúsági és a családi szenvedélyek kialakulásáról, lehetséges kezeléséről. Ez azért fontos, mert a maga komplexitásában, rendszerszinten érdemes megnézni, hogyan alakulnak ki a családokban a különböző szenvedélyek és függőségek. Milyen az a folyamat, amelyben az ember vagy egy egész család valamely szenvedély rabjává válik – mondta Varga Andrea, ráirányítva a figyelmet arra is, hogy egy családban akár többféle szenvedélybetegséggel küzdhetnek, az alkoholtól a kábítószereken át az internet vagy szerencsejáték függőségig. Mindezekkel dolguk van a KEF konferencia résztvevőinek. 

Lasztócziné Szomoru Mónika a KEF szakmai elnöke szerint fontos, hogy a különböző társszakmák szakemberei találkozzanak és megosszák egymással a tudásukat és tapasztalataikat. Ezért szervezte a KEF ezt a konferenciát is, ahol megismerhetnek új információkat, kutatási eredményeket, megoszthatnak új módszereket, amelyek segíthetnek a szenvedélybetegek gondozásában. 

- Több területről érkeztek a kollégák, a szociális-, család és gyermekjóléti szolgáltatások szférájából, az egészségügyből védőnők, valamint pedagógusok is. Azt gondolom, a teljes társszakmai paletta képviselve van,  és ez nagyon pozitív, hiszen ezek a problémák mindegyik területet érintik. Azok a családok, amelyeket segítünk, sok helyen vannak jelen és maguk is többféle szenvedélybetegséggel küzdenek – ismertette. Hozzátette, a kutatások sajnálatosan igazolták, hogy a fiatalok alkoholfogyasztásának számai nagyon aggasztóak, mind a mértéke, mind az, hogy egyre korábban ismerkednek meg az alkohollal. A KEF intézményeinek összehangoltan kell cselekedniük a problémák kezelésében. Erről szól ez a konferencia. Minél több szereplőt kell bevonni a munkába segítőként a szociális területről, a védőnők és a pedagógusok részéről is. 

A Miskolci Egyetem komoly kutatási és szakmai hátteret biztosít a KEF munkájához, a legújabb eredményeket a „Serdülőkori szerhasználati szokások Miskolcon” című kutatáselemzésből Rucska Andrea Mária, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar Intézet igazgatója, oktatási dékánhelyettes, egyetemi docens ismertette a hallgatósággal. Megtudtuk tőle, hogy a kutatásukat a KEF felkérésére célzottan a miskolci középiskolások körében végezték, tizennégy és húszéves kor között, egy 1251 fős mintán. Ez egy komoly adathalmaz volt, amelyben az alkohol- és drogfogyasztási szokásokat, viselkedési addikciókat, illetve a dohányzást vizsgálták. 

- Meglepő eredmények születtek, a fiatalok nagy része él az alkoholfogyasztással, mennyiségben is sokat isznak, jellemző az is, hogy egészen a lerészegedésig. A számok szerint szinte havi, kétheti gyakorisággal. Ebben a diákok mintegy 10-12 százaléka érintett. Kiderült az is, hogy egyharmaduk dohányzik és az elektromos cigaretta is népszerű náluk – vázolta a helyzetet a kutató. 

Rámutatott, nagyon fontos ezzel a problémával időben foglalkozni, mert a diákok egyre korábban találkoznak a különböző drogokkal, tudatmódosítókkal, a cigarettával, és válnak függővé, amit megkönnyít az, hogy már nagyon fiatalon használni kezdik ezeket, és így mélyen rögzült megszokássá válhat felnőtt korukra. 

A mintegy félnapos KEF konferencia további érdekes előadásokat is felvonultatott, Orsolics Zénó szociális munkás és coach a „Serdülőkori problémás szerhasználat kialakulásának okai rendszerszemléletben” címmel osztotta meg gondolatait, „Anya-Apa-Pia” szenvedélybetegség a családban témában Frankó András a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálat vezetője tájékoztatta a közönséget. 

Perger Tünde az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum - Tini Rehab részlegvezetője a „Serdülőkorú szenvedélybetegek beavatkozási színtereiről” beszélt. A szakmai konferencia az előadók részvételével, pódiumbeszélgetéssel zárult.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!