Ugrás a tartalomra

Ők felelnek majd, hogy rendben menjen a szavazás

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. március 30. szerda 18:04
Kedden és szerdán oktatták a szavazatszámláló bizottság tagjait, akik letették esküjüket is.
Fotók: Mocsári László

2022-ben ismét választ az ország: vasárnap reggel hattól este hétig adhatjuk le szavazatunkat a kijelölt választókörünkben. Nem csak az dől el, hogy a következő ciklusban melyik pártok irányítják majd Magyarországot, hanem az országgyűlési képviselők személyéről és a voksolás napjára kiírt gyermekvédelmi népszavazás kapcsán is döntés születik.

Miskolcon 129 szvazókörben lehet majd voksolni. Kedden és szerdán oktatták a szavazatszámláló bizottság tagjait, akik letették esküjüket is.

Így jön ki a matek

Szavazatszámláló bizottságonként 3 tag személyéről a közgyűlés döntött. A delegáló szervezetek jelöltjei is helyet kapnak a bizottságban vasárnap – pártonként, illetve jelölő szervezettekként 2-2 fő segíti a számlálói munkát. Ők mindannyian részt vettek azon a közös oktatáson, melyet 4 turnusban tartottak nagyjából 1000 főnek a Művészetek Házában kedden és szerdán. A 129 szavazókörben ők fogják azonosítani és regisztrálni a választópolgárokat, aláírattatják velük a szavazóköri névjegyzéket, lepecsételik és kiosztják a szavazólapokat, valamint az este folyamán ők számlálnak és állapítják meg végül az eredményeket.

- A bizottsági tagok közös esküt tettek, ezután pedig sor került az alakuló ülésre is: itt választották meg a szavazatszámláló bizottság elnökét és alelnökét – beszélt a kétnapos eseményről Ignácz Dávid jegyző.
Elmondta azt is, hogy bizottsági tagnak a helyi választási irodáknál lehetett  jelentkezni. Az ő esetükben elvárás, hogy csak a saját választókörben láthatnak el feladatot. Delegált tagok esetében a jelölő szervezetek döntöttek arról, kiket küldenek a bizottságba – ők az ország bármely pontjáról érkezhetnek.

Azt is megtudtuk, hogy milyen sorrendben számolják majd a szavazatokat. Elsőként az egyéni, majd a listás voksokat összesítik, legvégül pedig a népszavazás kérdéseire leadott válaszokat adják össze.

A bizottság tagjai az esküjüket Varga Andrea alpolgármester vezetésével tették le.
 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!