Ugrás a tartalomra

Tavaszi fáradtság gyötri? Kiürültek a vitaminok a szervezetéből

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. március 29. hétfő 13:22
A vitaminok alapvető fontosságúak, a szervezet megfelelő működéséhez – mind az immunrendszer válaszreakcióihoz, mind pedig a sejtszintű ellátáshoz – szükségesek. Boros Anikó belgyógyász szakorvossal beszélgettünk a témában.
Lemerült. Illusztráció, fotó: gyogyszernelkul.com

A vitaminoknak két nagy típusát különböztetjük meg: vízben és zsírban oldódóakat. A B-vitaminok, a C-vitamin, a biotin és a folsav tartozik az első kategóriába, a másikba pedig a D-, az E-, a K-, az A- és az F-vitamin. Azért fontos megkülönböztetnünk a kétféle csoportot, mert a vízben oldódóak viszonylag gyorsan kiürülnek a szervezetünkből, míg a másikat testünk képes raktározni rövid ideig.

– Az ilyenkor jelentkező tavaszi fáradtság hátterében is gyakran vitaminhiány áll, mely már a közérzetünkre is kihat. Nem véletlen a névválasztás, hiszen télen eszünk a legkevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget – mondta Boros Anikó, a Fresenius Miskolci Nefrológiai Központ szakorvosa, hozzátéve, a boltokban ilyentájt kapható alapanyagok nem biztos, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat, nem beszélve fagyasztott társaikról. – A szervezetünk képes előállítani a D-vitamint, de ezt is csak egy külső tényező, a napfény segítségével, ami télen szintén nem hosszú ideig áll rendelkezésünkre.

A vitaminhiány a fáradtság mellett érezhető egyéb tünetek megjelenéséből is. – Szervezetünk hiánytünetekkel jelzi csökkenő mennyiségüket. Például az A-vitamin hiánya esetén bőrünk szárazabbá, érzékenyebbé válik a külső hatásokra, B-vitamin hiányakor ingerlékenységet tapasztalhatunk és így tovább. Szerencsére ma már rendelkezésre áll szintetikus formában is vitamin, vagyis érdemes beszerezni már tél elején egy-egy multivitamint, amiben mindenféle megtalálható. Legjobb, ha ezek természetes növényi kivonatokat tartalmaznak, mert az ezekben található segédanyagok javítják a felszívódást – mondta.

A doktornő nem ajánlja, hogy télen vagy tavasszal drasztikus diétába kezdjünk, hiszen a zsírban oldódóaknak hasznosulásához szükségünk van a bevitt zsírra is. Mint ahogy az sem javasolt, hogy túl sok vitamint szedjünk. – A vízben oldódóak túlzott bevitele nem jelent gondot a szervezet számára, de a zsírban oldódóaké akár mérgezéses tüneteket is okozhatnak. Most, a pandémia ideje alatt különösen vigyázni kell ezek adagjára. A dobozokon mindig feltüntetik az ajánlott mennyiséget – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!