Ugrás a tartalomra

Újabb fogadóórát tartottak a hegygazdák

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. szeptember 29. péntek 17:10
A fórumon a Gondozott és Zöld Miskolc program Avast érintő, eddig megvalósult részeit is ismertették.
Fotók: Juhász Ákos

A fák a pincesorok felé nőhetnek, a város azonban nem nőhet a természet fölé: annak akarata mentén kell gondolkodni számos kérdésben – ez volt az egyik tanulsága a pénteki fogadóórának, amit a hegygazdák tartottak a polgármesteri hivatal ferdetetős tárgyalójában. 

A Jacsó Pál és Magyar László hegygazdák várták a kérdéseket. A pincesorok muskétásai mellett részt vettek az eseményen az önkormányzat képviselői is. Czifrusz Natália főkertész, Miklós Viktor főosztályvezető és Osváth Zoltán Zsolt, a Városgazda ügyvezetője bemutatták a Gondozott és Zöld Miskolc program Avast érintő részeit.

Cifrusz Natália elmondta, Miskolc városa takarékosan gazdálkodott az előző ciklusban megnyert forrásokkal, így a fennmaradó összeget – mintegy 900 millió forintot – a zöldítésre, parkosításra, a közterületek rendezésére fordíthatják. Több mint 760 millió forintból teszik rendbe a történelmi Avas és az Avastető számos területét, illetve a Kálvária környékét cserjegondozással, az elvadult, gazos területek felszámolásával, a növényzet ritkításával, gallyazással, a balesetveszélyes, törött, sérült, beteg és elszáradt fák kivágásával, a közterületen lévő romos építmények elbontásával, illetve az illegálisan lerakott hulladék eltávolításával. Új gyalogos, természetközeli sétányokat is kialakítanak a munkálatokkal megbízott Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai.

- A kialakítás során eltávolított növények aprítékával szórtuk le a sétányokat. Voltak, akik szerint többeket kizárunk így ezeknek az útvonalaknak a használatából, például akik biciklivel vagy babakocsival közlekednének erre. Úgy gondolom, az időjárási körülmények miatt ezek a rétegek tömörödni fognak, és a fent említett módokon is járhatóak lesznek. Számomra azonban megnyugtató, hogy nem betonoztunk, burkoltunk, nem aszfalt vagy térkő járdát alakítottunk ki. Ezeknél a területeknél ugyanis nem azzal számoltunk, hogy rendre nagy tömegek használják majd, hanem kikapcsolódásra és rekreációs célokra veszik igénybe őket a miskolciak – fogalmazott a főkertész, aki hozzátette, a munka folyik, remélik, hogy heteken belül be tudják fejezni. Ezután következik ugyanis a növénytelepítés az Avastető és a Horváth-tető.

A jelenlevők több kérdést is feltettek, ezek közül az egyik az volt, hogy megoldható-e a fák lombkoronáinak igazítása, esetleg kivágása a kilátás érdekében. Cifrusz Natália ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a fákra szükség van, mivel a gyökérzetük tartja, erősíti a talajt, ha pedig a lobkorona szintjén 

- A talajt úgy lehetne legjobban megfogni, ha három szinten lenne növényzet. Azonban a fák nagyok, így le van alattuk árnyékolva a növényzet. Mi ezt megnyitottuk, de ez időszakos: ha a lombok visszanőnek, a cserjeszint újfent nem kap majd elegendő fényt. A kivágott fák gyökérzete megmaradt: ezek rengeteg sarjat képeznek, nekünk ezeket kell majd kordában tartani, úgy, hogy közben a talajt összefogó gyökérzetet életben tartsuk.

A megoldás a főkertész szerint a terület kapcsán a rendszeres karbantartás. Egy másik kérdés a szemetesek esetleges kihelyezésére és azok ürítésére irányult. Osváth Zoltán Zsolt úgy fogalmazott, hogy a városgazda nem saját szándék szerint működik, a feladatukat a közszolgálati szerződés határozza meg.

- Jelenleg ilyen típusú munka nincs előírva számunkra. A civileknek a városvezetéssel kell egyeztetni ezeket az igényeket. Ha megkapjuk a feladatot, és biztosítottá válik a forrás, akkor elvégezzük az ilyen típusú munkákat is – mondta a Városgazda igazgatója.
 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!