Ugrás a tartalomra

A választási iroda vezetője kéri, mindenki nézze meg, pontosan hol szavazhat

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. április 01. péntek 10:24
A választókerületek változatlanok, de néhány helyen módosult, hogy hol adhatjuk le szavazatunkat Miskolcon.
Ignácz Dávid jegyző, a helyi választási iroda vezetője

A választási eljárásról szóló törvénynek megfelelően a helyi választási iroda vezetőjének, azaz a jegyzőnek a feladata a szavazókörök felülvizsgálata. Ez tavaly augusztusban megtörtént, a korábbi százhatvan szavazókör helyett százhuszonkilenc jött létre, ezeket a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó szabályainak megfelelően alakították ki.

A döntést - mutatott rá Ignácz Dávid - indokolták a városban zajló demográfiai folyamatok is. Ugyanakkor például van olyan intézmény, ahol korábban szavazókör volt, azonban jelenleg felújítás zajlik, ezért nem lehet ott szavazni. Jogszabály írja elő, hogy a szavazókörök területe nem lépheti át sem az országgyűlési egyéni választókerületek törvényben megszabott határát, sem az önkormányzati egyéni választókerületek határát, a szavazókörök választópolgárainak létszáma pedig hatszáz és ezerötszáz fő közé kell, hogy essen. A helyi választási iroda vezetője hangsúlyozta, a szavazókörök területi beosztása során figyelembe vették, hogy továbbra is biztosítva legyen a választópolgárok számára a szavazati jog lakóhelyükhöz minél közelebbi gyakorlása.

- Az előző időszakban - nem túl szerencsésen - a városrészek szétszabdalásával alakították ki az önkormányzati választókerületeket. Például Hejőcsaba és a belváros, vagy Miskolctapolca és a belváros egy önkormányzati választókerületbe tartozik. Az is előfordul például, hogy egy hatlépcsőházas panelépület három lépcsőháza az egyik, három pedig egy másik választókerületbe tartozik. Ezekhez sajnos igazodni kellett a szavazókörök felülvizsgálata során.

A választási iroda vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy a március 25-ei határidőig ezerháromszázhetvenegy választópolgár kérte, hogy Miskolcon adhassa le a szavazatát, nekik máshol van a lakcímük, ők a lánykollégiumban voksolhatnak. Ezeket a szavazatokat az átjelentkező választópolgárok lakcíme szerinti választókerületben számolják majd meg, hiszen a lakcímük szerinti képviselőjelöltre adhatják le a voksukat. Az átjelentkezők zöld borítékban kapják majd meg az íveket. Ezeket csak jövő héten szombaton számolják össze, a külképviseleti szavazatokkal egyetemben.

- Újra felhívom a figyelmet arra, hogy mindenki nézze meg, pontosan hol szavazhat. Ezt megtehetik a valasztas.hu-n, illetve a Miskolci Napló mostani számában, a miskolc.hu honlapon, valamint a minap.hu-n is rá lehet keresni erre. A 46/512-700-as központi telefonszámon hívhatnak minket, kollégáim segítenek az eligazodásban. Működik továbbá a valasztas@miskolc.hu e-mail-cím is.

A jegyző beszélt arról is végül, hogy mivel az önkormányzati választókerületek nem teljesen tükrözik a területi integritást, egy-egy városrész többfelé van szabdalva, ezt felül kell vizsgálni majd. A következő, 2024-ben esedékes önkormányzati választást megelőzően kerülhet erre sor, addig nem lehet ezen módosítani.


Vasárnap reggel hattól este hétig adhatjuk le szavazatunkat a kijelölt választókörünkben.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!