Ugrás a tartalomra

A vállalkozásoknak jelenleg és a közeljövőben elérhető uniós pályázatokat ismertették Miskolcon

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. május 08. szerda 21:09
Idén több mint százötvenöt milliárd forint keretösszeggel áll rendelkezésre a nulla százalékos kamattal meghirdetett uniós forrásból támogatott hitel a mikro, kis- és középvállalkozásoknak, melyet elsősorban eszközbeszerzésre, elektromos jármű vásárlásra, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásához szükséges új eszközbeszerzésre használhatnak fel.
Fotók: Mocsári László

Hatodik állomásához érkezett szerdán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) roadshow, melynek keretén belül regionális európai uniós vállalkozásfejlesztési információs napot tartott a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága a vármegyeszékhelyen. A GINOP Plusz programot felügyelő irányító hatóság ismeretterjesztő roadshowjának keretében Szeged, Székesfehérvár, Pécs, Győr, Debrecen után Miskolcon is bemutattak néhányat az előző programozási ciklus sikeres projektjei közül az Észak-magyarországi régióból, és ismertették a jelenlegi, illetve az operatív programban lévő pályázati lehetőségeget.  

– A GINOP Plusz roadshow a Széchenyi Terv Plusz keretein belül elérhető uniós versenyképességi forrásokról, a már elérhető és a közeljövőben – nyáron és ősszel – tervezett pályázati felhívásokról, az egyes prioritások céljairól és a bennük rejlő támogatási lehetőségekről szólt, de tájékoztatást adtak a már megjelent felhívások eredményeiről is. A program keretösszege 2021 és 2027 között 2100 milliárd forint – nyilatkozta portálunknak a GINOP Plusz Irányító Hatóság kommunikációs munkatársa. Gedei Gábor elmondta, hogy a roadshowt összekapcsolták a 2014 és 2020 közötti időszak Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program eredménykommunikációjával. Ennek megfelelően szerdán az Észak-magyarországi régió meghívott kedvezményezettjei, a nyertes pályázók és sikeres projektgazdák egy kiállítás keretén belül mutatták be programjukat, erősítve ezzel a GINOP sikerességét.

A roadshown a GINOP Plusz Irányító Hatóság előadásait is meghallgathatták az érdeklődők. A „Gazdaságfejlesztési EU-s források a Széchenyi Terv Pluszban” címmel meghirdetett előadássorozat bemutatta a versenyképességi operatív programot és az egyes felhívásokat, illetve az egyes pályázatok sajátosságait, valamint az igényelhető hitelek körét. Gedei Gábor kiemelte, hogy megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra. A több mint 155 milliárd forint keretösszegű program a Magyar Fejlesztési Bank által kialakított MFB Pont Plusz hálózaton keresztül érhető el. A hitel igénybevételének feltételeiről és a jövőbeni lehetőségekről a Magyar Fejlesztési Bank munkatársa adott tájékoztatást.

Gedei Gábor kiemelte, hogy a vállalkozásfejlesztés és a GINOP Plusz nagyon fontos területe a képzés és a szakképzett munkaerő biztosítása, illetve a foglalkoztatás és a fenntartható munkaerőpiac. Ezen pályázatokat többnyire kiemelt kedvezményezettek, így például a kormányhivatalok koordinálják. Például, ha egy vállalkozás képezné szeretné munkatársait, akkor a cég erre képzési támogatást kaphat, de a felsőoktatásban és a szakképzésben is jelentős uniós források jelennek meg GINOP Pluszban. 

A rendezvényen a sikeres projekttervezéshez és kommunikációhoz is nyújtottak naprakész információkat a vállalatoknak és a kis- és középvállalkozásoknak a Joint Venture Szövetség és a Széchenyi Programiroda képviselőinek közreműködésével.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!