Ugrás a tartalomra

Városvezetői nem az ITC bontására

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. augusztus 16. hétfő 20:49
A városvezetés úgy gondolja, egy épület lebontása nem lehet politikai kérdés, nem történhet ideológiai alapon.
Fotó: Juhász Ákos

Mind a helyi és az országos médiában, mind a közéletben nagy pont kavart az a múlt szerdai bejelentés, miszerint kormányzati kezdeményezésre hamarosan lebontják Miskolc ikonikus épületét, az ITC székházat.

Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármesterei rendkívüli sajtótájékoztató keretében reagáltak Alakszai Zoltán kormánymegbízott közösségi médiában megosztott bejelentésére.

- Az elmúlt napokban a közösségi média nyilvánosságában megjelent a Kormányhivatalt vezető Kormánymegbízott úr, Alakaszai Zoltán nyilatkozata, mely szerint lebontanák az ITC épületét, helyére parkot létesítenének, amelyről a Kormány és a Kormánymegbízott Alakszai Zoltán már döntött is - véleményezte a kialakult helyzetet Varga Andrea alpolgármester. - A bontás indoka, hogy szerintük nem felújítható az épület, illetve ezzel szeretnék a városból száműzni Lenint, merthogy az ITC a rendszerváltás előtt 12 évig az MSZMP székháza volt. 

Azt a narratívát, miszerint az épület lebontásának ötletét nem a szükség szülte, hanem ideológiai alapon fogalmazodott, erősíti, hogy az augusztus 11-én megjelenő Magyar Közlöny vonatkozó része "a miskolci volt MSZMP pártszékház elbontásáról és a felszabaduló terület hasznosításáról" szóló határozatként fogalmazza meg a döntést. Mindezt egy olyan ikonikussá vált Miskolci épülettel kapcsolatban írják, ami 12 évig látta el az említett funkciót, több évtizedig pedig teljesen más feladatairól emlékezhetnek rá a helyiek. Pusztán ezen az alapon bontógolyót "érdemelne" a Hermann Ottó Múzeum jelenlegi épülete is, hiszen az hosszabb ideig volt az egykori kormányzó párt székháza. 

Fotó: Beregi László

Éppen ezért Varga Andrea elmondta, Miskolc város polgárai és Miskolc város vezetése nevében szeretnénk rögzíteni az alábbiakat:



Egy épület lebontásának, felújításának, vagy hasznosításának kérdése soha, semmilyen körülmények között nem lehet politikai kérdés, nem dőlhet el ideológiai alapon. Ez ugyanis olyan rosszemlékű korokat idéz, amikor vallási, politikai, vagy nemzetiségi okokból romboltak rezsimek porig épületeket Magyarországon.

 

Azt sem tartja korrektnek, hogy egy ilyen döntést a kormány és Alakszai Zoltán a Miskolciak feje felett hozott meg, a miskolciak megkérdezése nélkül döntött el.

- Alakszai Zoltán erre nem kapott felhatalmazást a miskolciaktól, nem lett polgármester, képviselői mandátumáról pedig lemondott. Alakszai Zoltán nem a miskolciakat képviseli, hanem a kormány akaratát Miskolcon. A kettő nem ugyanaz - fogalmazott Varga Andrea.

Otthon tér 2.0

Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere hangsúlyozta, elkötelezettek amellett, hogy a városlakók véleményének figyelembevételével szülessen meg egy ilyen súlyú döntés.

- Minden városvezetés kötelessége figyelembe venni a városlakók véleményét város fejlesztésének irányai kapcsán. Ezt kellett volna tennie az előző városvezetésnek is, az Otthon tér kapcsán például, de akkor sem tették meg és most sem teszik meg. Az otthon tér kapcsán látjuk az eredményét annak, hogy mi történik, ha a kormány és az előző városvezetés a miskolciak feje felett dönt. Ilyen, amikor az emberek feje felett dönt a hatalom kényszerpályára teszi a városvezetést és kényszerpályára teszi a miskolciakat is.

Fotó: Beregi László

Az ITC lebontásának kérdése azonban még tervezés előtt áll, ezért a városvezetés helyi népszavazás kezdeményezésének lehetőségét vizsgálja az ügyben.

Szakmai indokokat várnak

Badány Lajos alpolgármester kiemelte, hogy Miskolc vezetése fontosnak tartja nem csak a miskolciak, hanem a szakemberek, az építész szakma véleményét is.

- Azt  szeretnénk, ha haladéktalanul nyilvánosak lennének azok a szakmai anyagok, amelyek alátámasztják a kormány és Alakszai Zoltán döntését. A miskolciaknak jogukban áll tudni, hogy a város egyik használható épületét, miért akarja porig rombolni a kormány. Miskolc város vezetése mindemellett további szakértői egyeztetéseket is kezdeményez az ITC székház jövője kapcsán, független, a város értékei iránt elkötelezett építészek és műszaki szakemberek bevonásával. Miskolc városa nem járul hozzá egy ilyen jelentőségű épület lebontásához a városlakók és a szakma véleményének megkérdezése nélkül.

Fotó: Beregi László

Hangsúlyozta, a város éppen ezért nem ad, mert nem adhat ilyen módon hozzájárulást semmilyen ingatlan bontásához, így nem támogatja az ITC lebontását sem.

Három év alatt változott a vélemény

Az ITC Székház 2017 óta a Magyar Állam tulajdonában és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésében lévő épület, amit 2018-ban helyi védettség alá vont a közgyűlés, így a tervezett bontás előtt ennek megszüntetésére van szükség. A sajtótájékoztatón Miskolc alpolgármesterei elmondták, ilyen megkeresés eddig még nem érkezett a város felé. Csodálkoznak azon is, hogy miért akarnak lebontani egy épületet azok, akik három évvel ezelőtt védelembe vették azt. Hozzáfűzték: a helyi védelembe vételről szóló előterjesztést anno aláírta Alakszai Zoltán is, a település jegyzőjeként.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!