A csípős ízeket kedvelők számára a Chili Hungária Webáruház termékei biztosítják a napi zamatos ízeket, melyekben ugyan 7 Pot Douglah nincs, de Habanero, Jalapeno és társaik annál inkább.
Mitől különleges a 7 Pot Douglah?
A 7 Pot Douglah a világ egyik legerősebb chili paprikája, mely Trinidadból származik. Kezdetben zöldes, éretten pedig sötét csokoládébarna külseje rücskös felületű, egyébként pedig a közismert Habanero paprikára hasonlít.
Rekorder csípősségét a Scoville-skálán nagyjából 900 ezer és 1 millió 800 ezer közé tehetjük, vagyis több, mint kétszázszor olyan erős, mint egy Jalapeno. Annyira erős, hogy már csak a külsején található olajok is képesek irritálni a bőrt, ezért csakis védőkesztyűben ajánlatos hozzányúlni vagy dolgozni vele.
Amikor megkóstoljuk, nem fog először csípni, talán be is csapja kicsit a fogyasztót, azonban ahogy a gyümölcsös, diófélékre hasonlító íz felépül a szájban, hosszú élmény következik. Mellé zsibbadás, csuklás, izzadás is párosul.
A Pot Douglah-hoz hasonló paprikák
Az extrém ízek kedvelői számára összegyűjtöttünk még hasonló kategóriájú chiliket:
- Trinidad Moruga Scorpion: rokonok a 7 Pot Douglah-val, hasonlóan barnás és ráncos, de kicsit hosszúkásabb, mint testvére. Csípősebb is nála, 1,2 millió és 2 millió SHU érték közé tehető a Scoville-skálán.
- 7 Pot Primo: hasonló családból származik, mint az előzőek, csupán gömbölydedebb kinézete van és egymillió - 1 millió 469 ezer közé tehető az értéke, tehát még csípősebb, mint a rokonai.
- Dorset Naga: a hólyagos, élénkpiros, ráncos bőrű Dorset Naga is rekorder, 900 ezertől 1 millió 800 ezerig terjed az SHU-skálán. Észak-Indiában és Bangladesben honos, gyakran eszik meg éretlen zöld formájában is.
- Bhut jolokia: szellem chilinek is nevezik ezt az India északkeleti részén honos chili paprikát, jellegzetes vékony húsa és hosszúkás alakja miatt kitűnik a társai közül, és hozzájuk hasonlóan rendkívül erős, egymillió fölötti SHU értékkel bír.
Fontos, hogy ezeket az extrém paprikákat mindig alapos körültekintéssel kezeljük! Elengedhetetlen a szüretkor vagy az elkészítésükkor a védőszemüveg, védőkesztyű használata. Utána pedig alapos kézmosás, mosogatás és szellőztetés javasolt.
Miért jó a csípős íz?
A csípős ízt a kapszaicin nevű vegyület okozza, mely endorfint szabadít fel a szervezetben, felpörgeti az anyagcserét, értékes tápanyagokban gazdag, segíti a fájdalomcsillapítást és csökkenti a gyulladásokat. Egyeseknek adrenalinlöketet is ad, mivel sokan kihívásként tekintenek a minél csípősebb paprikák és ételek fogyasztására.
Persze a gyomorfájósok óvatosan bánjanak velük, hiszen sok gondot okozhatnak az arra érzékenyeknek.