Ugrás a tartalomra

120 éves a Népkerti Vigadó 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. június 08. csütörtök 12:39
A jubileum alkalmából szerdán este a Népkert és a Vigadó emlékeit felidéző estet rendeztek a patinás épületben.
Juhász Ákos képgalériája

Éppen 120 évvel ezelőtt, 1903. június 7-én tartották az első hivatalos rendezvényt az Adler Károly tervei alapján 1902 és 1903 között készült Népkerti Vigadóban, amely a mai külsejét 1927-ben, Hajós Alfréd munkájának köszönhetően nyerte el. A jeles évfordulót egy különleges rendezvénnyel ünnepelték meg szerdán este: az épület történetének felidézését követően a Miskolcz-Revital Tánc Sport Egyesület táncosai egykori táncstílusokat mutattak be, a Capriccio duó pedig régi idők dallamait játszotta. 

A város meghatározó közparkjáról, valamint az ikonikus épületről Reiman Zoltán helytörténeti kutató adott képekkel illusztrált, történeti áttekintést. Mint mondta, a Népkert és a Vigadó már a kezdetektől fogva az emberek szórakozását szolgálta. A második világháború előtt egy ideig sportfunkciója is ellátott, amikor sportcsarnokká alakították át, de az ötvenes éveket követően is a táncmulatság és a szórakozás volt fő profilja. A Népkert szerves részeként rengeteg rendezvényt tartottak itt, talán az egyik leginkább említésre méltó Ferenc Salvator főherceg garden partyja.

 A helytörténeti kutató érdeklődésünkre elmondta, az akkori közvélemény nem fogadta örömmel az Adler Károly tervei alapján készült Vigadót. - A miskolciaknak nem tetszett annyira, ők egy nagy hodálynak csúfolták. Azt mondták, hogy a városi vezetők költözzenek ide be, nekik pedig azonnal építsenek egy másikat. Később aztán két zseniális kereskedő, Bokros Károly és Böczögő József üzemeltette a Vigadót, akik miatt megkedvelték ezt az épületet – fogalmazott Reiman Zoltán. 

Az ikonikus épületet hét évvel ezelőtt dr. Barkóczi István vásárolta meg. A Fux Zrt. tulajdonosának szoros a kötődése a Vigadóhoz: gyerekkorától járt ide, sok mindent megélt itt. 

- Tíz éves sem voltam, amikor már a szomszéd bácsi, akinek itt volt büféje, magával hozott. Itt láttam meg először, hogy milyen az asztalitenisz, még ökölvívó meccseket is láttam gyerekként. Maga a park is sok élményt adott, de nem csak nekem, hanem sok más gyereknek is. Itt kezdtünk el focizni, itt szívtuk el az első szál ciginket, a Tulipánt, itt fogtam meg először egy lány kezét, nagyon sok emlék köt ide. Úgy hiszem most is, hogy ez egy nagyon jó találkozási pont a városban, ahol csendben, nyugalomban lehet beszélgetni – fogalmazott Barkóczi István. 

Az ingatlan megvásárlását követően csaknem két évig felújítások zajlottak az épületben. Azóta többek között kulturális eseményeket, rendezvényeket, zenei programokat és vacsoraesteket is szerveznek. 

- Szeretnénk egy kicsit Miskolc kulturális életébe is belecsöppenni, ezért már az elmúlt időszakban is nagyon sok pesti művészt hívtunk meg. A zenei és színházi előadásokat összekapcsoljuk a vacsorával. A jövőben is ugyanezt szeretnénk folytatni, csak még talán nagyobb elánnal, és még többet szeretnénk Miskolc városának, az itt lakóknak adni – hangsúlyozta a Népkerti Vigadó tulajdonosa.

A Népkerti Vigadó 2023 II. félévére tervezett rendezvényei: 

Minden hónap második vasárnapján a fiatal tehetségeké a színpad: június 11-én, valamint július 9-én délután 1-től a Premier Művészeti Iskolai tehetséges diákjai lépnek fel. 
Június 15.: Filmzenék vonósnégyesen, fellép: Allegra Quartet  
Július 7.: MIEZ MŰHELY – a Miskolci Illés EmlékZenekar akusztikus koncertje
Augusztus 10.: Bajor grill est a teraszon, német tánc, Hercegkúti Német tánccsoport 
Szeptember 8.:Kökény Attila vacsoraest és koncert
Október 13..: Vacsoraest Peter Sramekkel, aki Zámbó Jimmy dalokat énekel
November 17.: Vacsoraest - Szulák Andrea 3 fős színpadi előadása: Szakíts, ha tudsz! 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!